Home / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009

 

Utdrag fra det gamle nyhetsarkivet: Dato og formatering ble borte under omlegginga, men her er saker fra sånn cirka 2009. Se Nyhetsarkivet for flere gamle nyheter:

Et indiansk ordtak sier at det beste vi kan gi barna våre er røtter og vinger. På mange måter er dette dekkende for det arbeidet vi ønsker å drive på Hedemarken friskole. Vi ønsker å gi barn og ungdom både identitet og handlingskraft. Utfordringen er hvordan vi utfører og tar vare på dette i skolens daglige arbeid. Er det samsvar mellom intensjoner og skolens praksis? Med dette spørsmålet som bakgrunn foreldremøtet se nærmere på følgende hovedtema:

 

Forholdet mellom skolens INTENSJONER og skolens PRAKSIS

 

1)      Hva slags ”røtter og vinger” ønsker Hedemarken friskole å gi videre til elevene?

         hva er friskolens identitet og verdier

         hva er friskolens målsettinger og visjoner

2)      Hvordan lykkes vi som skole med dette arbeidet, og hva kan vi forbedre?  

         Hvordan opplever du som forelder at skolen påvirker barnet ditt?

         Hva sitter barna igjen med fra undervisning, samlinger og turer?

         Hva kan vi som skole gjøre bedre? Hva er positivt, hva synes du mangler?

 

Program for foreldremøte

         Kaffe og samtale rundt bordene

         Kort presentasjon i ord og bilder av friskolens bakgrunn og historie

         Innledning til hovedtema: Forholdet mellom skolens intensjon og praksis

         Kort foreldreundersøkelse (se nedenfor), samtale rundt bordene om tema

         Avslutning i plenum

 

Foreldreundersøkelse

Det er viktig for oss hvordan dere som foreldre opplever skolens arbeid. På møtet vil vi derfor gjennomføre en kort skriftlig undersøkelse med utgangspunkt i spørsmålene ovenfor.

For dere som gir samtykke til det vil undersøkelsen også inngå i det forskningsarbeidet som Nils Helge Karstad driver ved skolen dette året. (Nærmere informasjon vil bli gitt på møtet.)

 

Håper du har mulighet til å delta på dette viktig møtet om skolens arbeid. Velkommen!

Allerede første uka etter sommerferien dro 7. klasse på leierskole. De var borte fra 20. til 26. august. Klassen reiste med tog opp til UIO-basen Nordtun i Meløy kommune, der fikk de fire dager fulle med aktiviteter i vakker og utfordrende natur.

Det begynte med studie av fjæra og fiske ute på fjorden. Dagen etter fikk klassen store utfordringer ved å åle seg fram gjennom trange grotter. På dag tre var det tur til Svartisen før klassen siste dag avsluttet med topptur til Risentinden. Etter et meget bra opphold på Nordtun med stort sett strålende vær dro de hjem igjen med fly.

Nedenfor er en del bilder fra turen. (Foto: H.Østbu)

Allerede etter andre skoledag tok elevene på ungdomstrinnet plass i bussen og la ut på årets sammenristningstur. Først gikk turen til Engerdal med bål og lek og grilling, og overnatting i telt.

Dagen etter gikk turen videre til Rendalen. Målet var Hedmarks høyste topp, Sølen. Dette ble en skikkelig fjelltur i regnvær, men med mye godt humør og pågangsvilje. Ganske mange syntes turen var lang nok når de kom til Skaret, mens resten av gruppen fortsatte til toppen, 1755 meter over havet. Nedenfor er en del bilder fra turen.

Sammen med mellomtrinnet dro småtrinnet ved Hedemarken Friskole til Løten Stadion for å ha idrettsdag.

Før lunsj var det fire friidrettsaktiviteter hver klasse måtte igjennom. Det ble lange kast både med liten og stor ball, mens det ble lange hopp i lengdegropa. På 60-meter var det mange som forbedret seg mye fra i fjor. Etter lunsj var det aktiviteter som Capture the ball og fotball.

Mellomtrinnet startet dagen med fotball. Det kulliminerte med en finale mellom vinnerlaget og lærerlage, en kamp lærerne vant 3-0. Etter det begredelige nederlaget var det 5.- 7. -klasses tur bort på friidrettsbanen.

Som så mange ganger før reiste årets 10. klasse på utenlandstur på starten av det siste året på friskolen. Den 8 dager lange turen gikk med buss til Latvia og til Litauen.  Det ble en tur full av fine opplevelser: En hel uke med høydepunkter!

Reisen gikk via Stockholm med båt til Riga. Deretter var målet Youth with a Mission’s base i Talsi. Her var det besøk både i den offentlige skolen i Valdemarpils og i den kristne skolen i Talsi. Elevene våre bidro med et fint program med dans, drama, video og sang.

Fra Talsi gikk turen videre til noen innholdsrike dager i Litauen. Blant annet fikk elevene være med å arbeide praktisk hos Moder Theresa søstrene, og de var også på besøk i et barnehjem. Det var tydelig at dette var et besøk som rørte mange. Som en del av opplegget for turen fikk klassen også gitt videre gaver som var samlet inn på forhånd fra butikker og private.

Det var en glad og takknemlig gruppe som kom tilbake til skolen mandag 15. september. De fikk synge en av sine sanger for Løten Lions klubb som var på besøk på skolen, før de som siste punkt på programmet vasket bussen. Så satte de slitne og fornøyde kursen hjem til egen seng.

Nedenfor er noen bilder fra turen. (Fotograf: Julie Kirkeng)

2. klasse koste seg veldig med den første snøen som kom.

Kreativiteten var stor og gleden over masse kram snø var ikke til å ta feil av.

Nedenfor er noen bilder av stolte snø-kunstnere fra 2. klasse.

 

Så var den her igjen, årets vakreste fest. Og i år var den vakrere en noen gang! Elevene strålte av livsglede og engasjement, og vi fikk oppleve et variert og innholdsrik juleprogram.

Det startet med prosesjon med 3. og 4. klasse syngende opp midtgangen, bærende på lys. Deretter var det 1. og 2. klasse som imponerte oss med et feiende julespill med engler, gjetere, vise menn og selvfølgelig Maria og Josef.

5. klasse sang og leste profetiene om Jesus fra det gamle testamentet, før 7. klasse framførte en modernisert utgave av skuespillet om skomakeren, og en flott selvlaget dans. Så var det feiende Line dance fra 6. klasse, før en jentegruppe fra 10. klasse framførte en vakker versjon av «Mitt hjerte alltid vanker».

Det hele toppet seg (bokstavelig talt) med et forrykende trampetshow med elever fra mellom- og ungdomstrinnet under kyndig ledelse av gym-lærer Audun. Nedenfor er et utvalg bilder fra kvelden.

(Aug 2008) Det var en forventningsfull gruppe med 1. klassinger som satt fremst i gymsalen når rektor Ella Roll ønsket velkommen til et nytt skoleår. Tradisjonen tro startet vi året med en fellessamling for alle i gymsalen. Nye elever ble presentert, og årets tema ble introdusert. Dette skoleåret har vi temaet TREET.

Rektor kunne også presentere sommerens gladnyhet: Skolen har kjøpt en av naboeiendommen, og har dermed fått en stor utvidelse av området sitt.

Nedenfor er det et utvalg biler fra oppstarten. (Takk til Jarle Waldemar, en av de stolte 1. klasse-foreldrene, for utlån av bilder.)

Spente 1. klassinger ønskes velkommen til ti år på friskolen.
Nedenfor ser vi tiende-klassinger i ferd med å sette fingeravtrykket sitt på  «skoletreet», en symbolsk start på årets tema, TREET.

Inspirert av temaet i matematikken hadde 4. klassen en sjørøverfest i de tre mat-og-helse-timene på fredag. Det var kostymer, sminke, sjørøverboller og sjørøverdrikk.

Til og med ute i skolegården fortsatte leken som sjørøvere. Bollene ble gode og alle koste seg. Og sjørøverlærerne Christoffer og Elisabet kunne glede seg over en fin avslutning på uka.

 

Når 3. og 4. klasse hadde uteskole tirsdag 16.9 var det å lytte etter fugler noe av undervisningen. Med seg inn i skogen hadde vi med oss en cd-spiller og en cd med fuglelyder. Lydene ble spilt av og det tok ikke lang tid før svarene kom fra skogen. Det var spennende å se hvordan toppmeisen kom når vi spilte opptak av toppmeislyder.

I Skogby, navnet på samfunnet ved gapahuken, ble det opprettet flere kor/band og det mest suksessrike var Skogrock. Det er et nynnekor som avholdt en stor konsert og hadde egen dirigent. I tillegg fant vi ved for vinteren, to flotte tørrgraner ble felt og båret tilbake til Skogby.

Dagens høydepunkt var nok likevel å igjen kunne grille pølser.

 

Det arrangeres en salg / byttedag på friskolen, lørdag 18 April kl 11:00—15:00.
Rydd i skap, garasje loft og kjeller.
Sportsutstyr og sportsklær ( sommer og vinter), alt du ikke trenger kan du selge til andre som trenger det.

9 klasse vil selge kaker og kaffe til inntekt for klassetur. Her blir det god gammel torghandel møt opp.

Har du spørsmål kontakt Stein Erik Helmersen 97 58 48 98.
Eller Synnøve Haugen  90 91 85 66

Selv om det allerede er en måned siden jul, er det bare en uke over halvgått skoleår. Så på tradisjonelt vis, feiret ungdomstrinnet avslutningen på første semester med en skikkelig maskeradefest. Elever og lærere stilte opp pyntet i flotte kjoler og dresser og med masker i mange farger.

Festkomiteen hadde jobbet godt på forhånd, og det var en festpyntet gymsal som møtte elevene denne lørdag kvelden. Programmet gikk slag i slag med god mat, musikk og dans, og mye lek og moro. Og det hele avsluttet med et flott fyrverkeri, som seg hør og bør på en nyttårsfest. Bildene nedenfor gir deg et lite inntrykk av den gode stemningen.

Ei uke etter minnedagen for Holocaust var det Israel-dag på friskolen. I den anledning var det besøk både av Dag Ottar Reiten fra Høgskolen i Hedmark og rabbiner Joav Melchior fra Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo.

Elevene på mellomtrinnet og ungdomstrinnet fikk en grundig og interessant presentasjon av Israel og jødedommen. Dag Ottar Reiten viste lysbilder og fortalte, mens rabbiner Melchior ga en spennende innføring i hva det vil si å være en troende jøde. Det var en engasjert rabbiner som fortalte og svarte på spørsmål fra interesserte elever. Joav Melchior er den åttende i rekken av rabbinere i sin familie.

Nedenfor ser vi bilder fra besøket.

Siste skoledag før vinterferien arrangerte elevrådet talentiade for 5. til 10. klasse. Det ble en flott samling med mange varierte innslag og god stemning i gymsalen.

En fra hver klasse satt i juryen og to gutter fra 8. klasse ledet programmet med trygg hånd. Som du kan se på bildene nedenfor var det stor innlevelse og topp innsats, og programlederene sparte ikke på komplimentene. Til og med et par lærere var frampå med den kjente lærer-slageren: Tuppen og Lillemor.

Til høyre ser vi vinnerne av årets friskole-talentiade.

(Bildene er tatt av Torstein Martinsen)

Som vanlig på denne tida av året satte elever og lærere kursen mot Budor og Trysil for å utfolde seg i skibakker og løyper. Det var en solrik og flott dag, selv om vestavinden kunne bite litt inn i mellom.

Ungdomstrinnet oppholdt seg denne dagen i Trysil, og hygget seg på snøbrett, slalom eller langrennski. Elevene på barneskolen fordelte seg i terrenget rundt Budor. Mange var i bakken, mens andre lekte i snøen eller satte kursen mot Målia. Selvfølgelig var pølsegrilling og varm drikke et av dagens høydepunkter.

Nedenfor er noen bilder fra Budor, (fotograf Theodor Bastberget) og fra Trysil (fotograf Torstein Martinsen).

Programmet for dagen blir slik:

13.00 – 14.30 Salg av middager

13.30 – 15.30 Salg av pølser, is og brus

14.00 – 15.30 Leker og loddsalg

14.30 – 15.30 Kaffe og kaker

15.45 – 16.30 Festsamling ved 6. klasse, loddtrekning

Det blir i år solgt gryterett med salat til kr. 70. familiepris maks kr. 200. Pølser kr. 10. Hver familie tar med seg kake og kakespade til felles kakebord, kaffe og te til eget bruk. Noe å sitte på ute er også lurt å ta med.

Elevene i 7. klasse har jobbet med fortellerkunst. De har jobbet i grupper og øvd på høylesing og dramatisering av eventyr. Framføringen ble gjort med innlevelse, til stor glede for skolens førsteklassinger.

Noen av gruppene hadde laget bakgrunner på overhead, mens andre dramatiserte. Alle hadde plukket ut musikk som passet som bakgrunn til fortellingen. 7. klasse ble godt mottatt, og førsteklassingene satt som tente lys mens de store framførte sitt program.

«Deg være ære, Herre over dødens makt, evig skal døden være Kristus underlagt!» Med rungende sang avsluttet elever og lærere årets påskesamling i gymsalen. Da hadde de igjen fått høre påskens dramatiske fortelling, levende presentert av Ole Kristian Sameien.

Elever fra 4., 7. og 10. klasse deltok med flott sang i den påskepyntede gymsalen. Nedenfor er noen bilder fra samlingen.

Tirsdag 21. april ble en innholdsrik dag for elevene på ungdomstrinnet. Det startet med besøk i synagogen i Oslo og fortsatte med ulike aktiviteter, med avslutning i det nye operahuset. Det var langt på natt før elevene igjen var tilbake på Hedemarken.

Etter besøket i synagogen reiste 8. klasse til Teknisk museum. 9. klasse fikk omvisning på Stortinget, mens 10. klasse besøkte Nasjonalgalleriet. Deretter fikk elevene en velfortjent pause til å spise og handle.

På kvelden var de så samlet igjen i det flotte nye operabygget for å se kveldens forestilling, Don Quixote. Dette er et av kjerneverkene i klassisk ballett, bygget på Cervantes bok om Don Quixote.

Torsdag 23. april hadde elevene i 9. klasse en flott tur til Hunderfossen. Der besøkte de Energisenteret, og fikk være med på et interessant og variert program om energi og elektrisitet.

Klassen fikk være med på Energitesten, fikk foredrag, spilte Energispillet, fikk omvisning, så på film og lærte å utføre en enkel elektrisk kopling.

Det var en godt fornøyd klasse som reiste sørover igjen til Hedemarken ved skoledagens slutt.

Torsdag 30. april arrangerte elevene i 7. klasse vaffelsalg på tre forskjellige steder i Løten sentrum, for å støtte arbeid blant fattige i Honduras. Det var en gjeng med positive elever som byttet på å steke og selge vafler.

Elevene underholdt også med sang, og de ble godt mottatt av Løten-folket. Dagene på forhånd hadde 5. og 6. klasse vært med og solgt vafler til elever og ansatte på skolen. Til sammen kom det inn litt over 8000 kr. Takk til alle som bidro!

 

Pris:

Kr. 4.800,-

Undervisningen er ved Albert Hoekstra, som har holdt sommerkurs i Norge siden 1995

Arrangør: Hedemarken friskole

For mer informasjon/påmelding, ta kontakt med Harald Nyen, tlf. 907 26 827, E-post:

Mål

:

Deltakerne skal lære

å forstå livet fra Guds rikes perspektiv

å oppdage og bruke sine evner og anlegg

å kommunisere og samarbeide mer effektivt når vi

arbeider i team.

Målgruppe:

 

Sommerkurset er for lærere, førskolelærere, studenter og alle som er opptatt av skole og utdanning. Det sikter ikke mot noe spesielt skoleslag, men mer rettet mot prinsipper som er viktige for alle som er i en situasjon der de skal undervise og veilede andre.

(Mai 2009) Uka før 17. mai fikk friskolen ekstra stort besøk. To av elevene hadde valgt hest i stedet for buss som transport til skolen.  Så til stor glede for mange av de andre elevene var det hyggelige hester i skolegården.

 

 

Noe ridekurs ble det dessverre ikke denne gangen, men det er jo et fint innslag i friminuttet å kunne slå av en «prat» med et par flotte hester.

Årets Tinestafett for 6. og 7.klasse var i Romedal torsdag 14.mai. 6.klasse var første gruppe ut og til tross for en liten regnskur ved første heat, greidde elevene seg fint. De gav det de hadde og de som ikke løp, heiet seg hese og tok i mot sine medlever med ros og oppmuntringer. 6.klasse stilte med to lag i år også og begge lagene gjorde en flott innsats

Været var litt bedre da det ble 7.klasse sin tur. De gjorde også et godt løp. Vi fikk ikke vite noe endelig resultat, men som arrangøren sa til samtlige deltagere;” Det viktigste er å delta og ikke å vinne”. Da solen skinte ved lunsjtid og det vanket i gratis Tine produkter, var i alle fall lærerne enige om at dagens innsats var verdt turen til Romedal i år også!

 

 

Igjen ble det en flott 17. mai-fest, i år med sol og passe varmt for bunadskledde barn og voksne, som hadde møtt tallrike opp både til tog og fest på skolen.

Dette er dagen for gode tradisjoner. Først 17. mai-tog fra kirka til tinghuset, med marsjerende og syngende elever, og godt oppmøte fra tidligere kull som skapte liv og glede i baktroppen! Så var det middag og is og brus og lek og kaffe i skolegården. Og til slutt et feiende flott festprogram i gymsalen. Tusen takk til 6. klasse med lærere og foreldre som virkelig hadde jobbet for å lage fest for alle som kom.

Onsdag 20. mai deltok klassene på mellomtrinnet på «Skolesprinten 2009» som Løten o-lag arrangerte for skolene i kommunen.

Selv om det ble noen få regndråper i løpet av dagen, var det stort sett bra vær og fin innsats fra elevene. Nyttig trening i orientering, og det viktigste på en slik dag er å delta, ikke å vinne.

 

Nedenfor er noen bilder fra dagen.

En gruppe spente og ivrige 5 – 6 åringer var møtt fram til årets førskoledag. Foreldre og barn ble ønsket velkommen av rektor og lærer. 14 barn har til nå fått plass i høstens 1. klasse.

Fadderelevene fra 6. klasse gjorde en god jobb med at alle skulle få et godt møte med skolen. Selv om dagen startet med regn, ble det en flott dag både med «skole» og lek, og etterhvert kom sola fram og kommende elever og «faddere» kunne kose seg sammen ute i skolegården.

I slutten av mai hadde elevene på småskolen en spennende skoledag med besøk på en gård der de fikk holde og kose med nyfødte lam.

Det ble mye klapp og kos og etterpå fikk elevene ferske boller og saft servert inne i stua.

Som det vises på bildene er det stas å kunne ha en skoledag på gården.

Torsdag 28. mai var 6. og 7.kl på Oslotur. Første mål var Akershus festning med en guidet tur ute, der temaet var middelalderen.

Deretter gikk turen til folkemuseet på Bygdøy, der elevene fikk høre om samenes historie.

 

 

Turen var vellykket, været var topp og elevene eksemplariske.

 

 

Så har et nytt kull forlatt friskolen. Torsdag kveld, 18. juni, var gymsalen pyntet til fest, og elever, foreldre og lærere stilte opp i finstasen for å feire avslutningen av tida i grunnskolen.

Dette ble nok en gang en avslutningsfest preget av både takknemlighet, glede, vemod og forventning. Elevene hadde satt sammen et flott program med sang og musikk, humor og alvor. Selvfølgelig ble det mange (og gode:) taler, og tidsskjema sprakk som seg hør og bør på en slik kveld.

«Treet» har vært tema for skoleåret 08/09. Tirsdag 16. juni markerte elever og lærere slutten av temaåret ved sammen å forme figuren av et tre i skolegården.

Markeringen startet i gymsalen der småskolen framført sanger fra «Den levende skogen». Noen dager før hadde de framføring av hele dette flotte syngespillet av Tor Karseth på avslutning for foreldrene.

Etterpå var det ut i skolegården der elevene etter tre-formasjons-forsøket stilte seg i en stor sirkel etter fødselsdag, slik at rekka startet med det første januarbarnet og endte med den siste i desember. Alle med fødselsdag i sommerferien ble gjort ekstra stas på med den bursdagssangen de så ofte har gått glipp av.

Til slutt vanket det is til alle, og elever og lærere pratet og hadde et hyggelig avbrekk fra arbeidet i klasserommet. En fin felles avslutning før en velfortjent sommerferie.

1. september 2008 overtok friskolen naboeiendommen Rogne. Dette er en eiendom på omlag 4,5 mål med et staselig gammelt bolighus og et stort garasjebygg. Dermed har skolen fått en kraftig utvidelse av utearealet, og også skaffet seg en nye bygninger med spennende muligheter.

Andre etasje  skal brukes som arbeidsrom for lærere, mens første etasje skal bli nytt oppholdssted for skolens førsteklassinger.

Nedenfor er hus og eiendom fotografert fra begge sider av den langstrakte tomten.

Så er et nytt skoleår i gang på Hedemarken friskole. Elevene var på plass med nye og og gamle skolesekker, og stolte foreldre fulgte spent med sine første-klassinger. Vi gleder oss over å ha 165 elever ved skolen ved starten av skolens 19. driftsår.

Det er jo en spesielt spennende dag for alle som begynner i første klasse. På bildet nedenfor ser vi noen av dem, sammen med fadderklassen sin.

På høstens andre skoledag satte ungdomsskole-elevene seg i bussen med kurs for Løtens nordligste områder. Her ble det en fin, men litt bløt tur opp til Nordhue, der elevene kunne nyte den gode utsikten, både mot Glomma og mot Mjøsa.

På toppen ble det tid til pølsegrilling og lek, før vi tok en annen sti ned igjen, gjennom fint bærterreng. Her var det både blåbær og bringebær og multer.

Fredag 11. september var elevene fra 3. til 7. trinn samlet på Løten stadion for å ha høstens fysiske aktivitetsdag. Mellomtrinnet startet dagen med fotball og slåball, og så gikk det slag i slag.

Etter lunsj var det sekstimeter-sprint, lengdehopp og kast av liten ball på timeplanen. Småtrinnet startet med friidrett og avsluttet med Capture the Ball. Alt i alt ble det en flott dag, men mye aktivitet.

Nedenfor er en del bilder fra aktivitetene. (Fotograf: Heidi Nysæther Elstrøm)

 

Onsdag 16. september var det 8. og 9. klasse sin tur til å utfolde seg med ulike fysiske aktiviteter. Innsatsen var stor, været var godt, og elever og lærere var fornøyde.

Dagen startet med en sporlek der postene var gjemt over et stort område og spørsmålene var svært varierte. Etter mye leting og forsøk på å finne glupe svar, var det tid for ballspill både ute og inne. Etter matpausen ble det tid til en økt med friidrett før dagen ble avsluttet med en spennende variant av «Catch the flag». Nedenfor er en del bilder fra dagen.