Home / Tidligere år / 2012-13 / 10.klassetur til Latvia 9.-17.sept

 

Skolebesøk, hjemmebesøk, oppussingsprosjekt, storbyopplevelser og UiO-senter. Tiende klasse har bak seg en opplevelsesrik tur til Latvia.

En forventningsfull gjeng reiste med buss til Stockholm for å ta båt til Riga i Latvia. Videre gikk turen til byen Saldus som ligger midt i landet. Her bodde vi på St.Gregory-skolen som er et misjonssenter som utdanner misjonærer og prester.

Vi startet med et oppussingsprosjekt hos en fattig familie. De har ei lita leilighet hvor det ene rommet skulle bli soverom for ei 14 år gammel jente. Hele klassen var enige i at de ville bruke ca 2000,- for å pusse opp rommet hennes. Innkjøp ble gjort og voksne og elever satte i gang med å skru opp gipsplater på veggene, og male vegger og tak og et skap som sto i rommet. Mot slutten av uka ble gardiner og noe andre pynteting kjøpt inn for å ha på rommet. Elevene fikk en god opplevelse av å ha hjulpet familien og spesielt jenta med dette prosjektet. Rommet gikk ifra å være et mørkt ot trist rom, til et lyst og lyserosa jenterom. Elevene var flere av dagene på hjemmebesøk hos fattige familier. De reiste sammen med en latvisk tolk og fikk snakket med dem om Gud, og levert en matpose til familien. Men det som gjorde like sterkt inntrykk var besøk på et Dagsenter for barn og ungdom. Her kom det barn fra fattige familier, og elevene lekte og koste seg med ballongdyr og ansiktsmaling. Her var det mange hjerter som fikk kontakt med hverandre. Vi kom oss nesten ikke derifra! To ungdomsskoler fikk besøk av klassen, hvor elevene viste to dramaer om hvem Gud er, og de sang en sang og presenterte Norge og skolen. Noen av elevene fikk god kontakt, og facebook blir nok et fora som flere møtes igjen på. Vi besøkte Liepaja, en by på vestkysten, hvor UiO har et senter som brukes som kunstskole for barn i byen. Vi fikk se lokalene og snakket med UiO-erne som driver stedet. Elevene var også litt turister. Riga ble besøkt, og det ble en lang guidet tur på Okkupasjonsmuseet. Latvias historie er veldig spesiell, og vært en studie i seg selv! Ellers ble Gamlebyen bivånet, og shoppingsentrene fikk noen hyppige besøk av elevene. Med utmerket hjelp fra Torstein og Hæge fra Mission Adventure UiO Grimerud, og Rune fra Sirdalsbussen, ble dette en uforglemmelig tur for oss alle.