Ved skolestart tirsdag 16.mars ble det nye klasserommet på Rogne tatt i bruk av 1.klasse.

Etter lang tids venting var endelig alt klart for den store dagen. Alle elevene var der, spente på det nye rommet, med nye pulter og stoler.

For å skape litt høytid og fest var rektor til stede og klippet "snoren" for åpningen av det nye klasserommet. Deretter ba rektor en bønn og så sang 1.kl "Deg være ære". Det nye rommet var offesielt åpnet og klar til mange år med sprudlende førsteklassinger.

Elevene i 7. klasse har jobbet med fortellerkunst. De har jobbet i grupper og øvd på høylesing og dramatisering av eventyr. Framføringen ble gjort med innlevelse, til stor glede for skolens førsteklassinger.

Noen av gruppene hadde laget bakgrunner på overhead, mens andre dramatiserte. Alle hadde plukket ut musikk som passet som bakgrunn til fortellingen. 7. klasse ble godt mottatt, og førsteklassingene satt som tente lys mens de store framførte sitt program.

Gymsalen var vakkert pyntet, og 3. og 4. klasse framførte et fint påskespill med sang og drama knyttet til påskens budskap.

Og sangen fra små og store runget i gymsalen når vi avsluttet samlingen med "Deg være ære!"

 

 

Det ble en flott 17. mai-fest, og selv om sola uteble så var det oppholdsvær og passe varmt for bunadskledde barn og voksne, som hadde møtt tallrike opp både til tog og fest på skolen. Etter en fin tur med folketoget fra kirka til Tingberg, var det felles sang, og tale ved ordfører Bente Elin Lilleøkseth, og ikke minst: En etterlengtet is til skoleelevene. Også dette året satte russen sitt preg på toget, og mange av skolens tidligere elever skapte liv og glede underveis!

Så var det middag og is og brus og lek og kaffe i skolegården. I år var det tradisjonsrik mat med rømmegrøt og spekemat, men det var også rikelig med pølser til de som foretrekker det. Dagen ble avsluttet med et variert og flott festprogram i gymsalen. Her var det både sang og musikk og ulike morsomme opptrinn fra elevene i 6. klasse. Og foreldrene deres ville ikke være dårligere, og stilte opp med "Hedemarkens (mest) utfrika musikk-korps". Tusen takk til 6. klasses elever, lærere og foreldre som virkelig hadde jobbet for å lage en flott fest for alle som kom!

Som vanlig på denne tida av året satte elever og lærere kursen mot Budor og Trysil for å utfolde seg i skibakker og løyper. Det var en solrik og flott dag, selv om vestavinden kunne bite litt inn i mellom.

Ungdomstrinnet oppholdt seg denne dagen i Trysil, og hygget seg på snøbrett, slalom eller langrennski. Elevene på barneskolen fordelte seg i terrenget rundt Budor. Mange var i bakken, mens andre lekte i snøen eller satte kursen mot Målia. Selvfølgelig var pølsegrilling og varm drikke et av dagens høydepunkter.

Nedenfor er noen bilder fra Budor, (fotograf Theodor Bastberget) og fra Trysil (fotograf Torstein Martinsen).

Ungdomstrinnet på Hedemarken friskole setter i år opp den kjente musikalen ANNIE, som de siste 30 årene har hatt stor suksess både på teaterscene og film. Musikalen gikk i nesten seks år på Broadway og vant Tony Award for beste musikal. Stykket har også blitt filmatisert to ganger.

 

Annie er en fortelling som passer for alle aldersgrupper. Handlingen er hentet fra depresjonstiden i USA på 30-tallet, og hovedpersonen er den 11 år gamle Annie som bor på barnehjem. Som liten ble hun etterlatt på trappen til barnehjemmet, og nå har hun ett mål i livet: Å finne sine foreldre. En dag kommer privatsekretæren til den styrtrike Oliver Warbucks på besøk på barnehjemmet, og en ny verden åpner seg for Annie.

 

Forestillingen vises i Løten kino tirsdag 22. og onsdag 23. april, begge dager kl. 18.30. I tillegg er Østvang barneskole invitert for å se stykket onsdag formiddag.

 

Inngangspenger på kveldsforestillingene er 50 kr for barn og 75 kr for voksne. Stykket varer i overkant av to timer. Friskolen samarbeider med Team Action (Hedmarktoppen folkehøgskole) når det gjelder lyd og lys på forestillingen, og musikalen settes opp med tillatelse fra Josef Weinberger LTD.

 

Hanna og Svein Andre spiller Annie og Warbucks i teaterstykket.

Årets nyttårsfest for ungdomstrinnet ble en tettpakket opplevelse som startet med en hyggelig velkomstdrikk og avsluttet med flott fyrverkeri. Mellom dette var det mye god mat og bra program. Festkomiteen hadde gjort en fin jobb. Gymsalen var pyntet og klar til fest, og en en flokk vakkert pyntede ungdommer fikk servert deilig middag, mens praten gikk livlig rundt langbordet, bare avbrutt av gode taler og vakker sang.

Etterpå var det variert program, med leker, konkurranser, opptrinn og dans. Nedenfor er bilder fra kvelden, med bildet av kveldens festkomite først. Gratulerer med en flott innsats!!

Mandag 25. januar fikk elevene se en konsertversjon av musikalen "Pakten", med familien Muren i spissen. Det var et gripende utdrag av Israelsfolkets historie elever og lærere fikk overvære.

Først i programmet framførte Hanna Muren sin egen vakre sang, "He Never Sleeps". (Søk på youtube.com dersom du ønsker å høre sangen.) Deretter fikk elevene være med på en kortversjon av musikalen "Pakten", med en kombinasjon av film og levende framføring. Elevene fikk møte sentrale bibelske skikkelser som Moses, Rut og David, med et klart fokus på Guds pakt med sitt folk.

Nedenfor er fire bilder fra presentasjonen. (Mer informasjon om "The covenant" finnes på www.thecovenant.com)

Skidagen blir utsatt en uke til tirsdag 9. februar pga kulde.

Torsdag 28. januar var Jan Ivar Andresen på skolen og fortalte elevene om MAF sitt arbeid med å fly ut nødhjelp på Haiti. Andresen, som er styreleder i MAF, viste klart gjennom film og fortelling hvordan MAFs flyvere med sine små fly hjelper tusenvis av mennesker på ulike steder i verden.

Friskolen hadde i etterkant en innsamling til MAF, for på den måten å være med og støtte hjelpearbeidet til alle de som er rammet av jordskjelvkatastrofen.

Kort info om MAF (Les mer på www.maf.no)

·               MAF (Mission Aviation Fellowship) vil bringe mat til de sultne, medisiner og forsyninger til de syke og omsorg og kristen nestekjærlighet til de nødlidende.

·               I 2008 fløy MAFs flåte på 110 fly mer enn 55 000 reiser, transporterte mer enn 220 000 passasjerer, leverte mer enn 9 000 tonn varer på over 3 000 flystriper av gress og jord i 25 ulike land verden rundt.

·               MAF sine små fly kan lande på gressletter og korte veistubber. Og er det ikke mulig å lande, kan de gjøre flyslipp og får fram hjelpen likevel.

Det er mulig å gi direkte til MAF på konto: 5005.16.20000

De tre første timene på torsdag 11.mars sto i matematikkens tegn for mellomtrinnet. Elevene ble delt inn i grupper og skulle igjennom seks forskjellige poster. Gjennom Yatzy, papirflybretting, hesteveddeløp, areal og volum, stigespill og kommunikasjonsposten, fikk elevene møte matematikken på en spennende og morsom måte. Stigespillet ble gjennomført ute i full skala og elevene var selv brikker som måtte flyttes. Areal og volum var også en utendørspost. Snøen som falt i år, ikke den som falt i fjor, ble brukt til å visualisere.

Måleenhet kom elevene borti på postene papirfly og hesteveddeløp også. Elevene måtte brette papirfly og måle hvor langt de fløy. Selv om det var et hesteveddeløp var det skuffende lite penger involvert. Elevene trilte terning og måtte flytte antall øyne i desimeter. Første hest på tvers av klasserommet vant. Kommunikasjonsposten bøy også på spennende utfordringer. Her måtte elevene bruke matematiske begreper og uttrykk til å beskrive en tegning lagd ved hjelp av geometriske figurer. Alt i alt, en vellykket dag.

Tirsdag 16. mars ble det kjempet energisk i skolegården. Da hadde 4.-6. klasse fått besøk fra Hamar naturskole som arrangerte Energikamp i regi av Regnmakerne. De tre klassene ble delt i lag på tre elever og kjempet seg gjennom vektstanglabyrinten, vinderløypa, flåte på hjul, spiralen og kjempespretterten.

Det var stort stemning og masse heia-rop i skolegården. Gleden ved å konkurrere mot klassekameratene lå tykt utenpå elevene. Lærerne var så heldige å få stille med lag de også.

Etter endt konkurranse ble vinnerne gjort ære på. De tre elevene fra 5. klasse fikk Regnmakernes egne håndvarmere, som selvsagt sparer miljøet ved at de kan brukes igjen og igjen.

Klassene får delta i dette fordi de er påmeldt i konkurranse for å bli Regnmakerskole. En Regnmaker er en som er opptatt av å ta vare på miljøet og er fokusert på god energibruk. For å bli en Regnmakerskole må klassene jobbe med energiforsøk og bevaring av miljøet og gjøre fem Regnmaker-aktiviteter. Den ene av disse aktivitetene er altså å gjennomføre Energikampdagen. Det var en meget lystbetont oppgave.

Den 27.mai skal elevene på den store Vennergidagen som arrangeres på Domkirkeodden i regi av Regnmakerne, Fabelaktiv og Enova. Da samles drøyt 5000 elever fra 4., 5. og 6. klasser fra Hedmark og Oppland som har klart å bli Regnmakerskoler.

Tradisjonen tro møttes elever med familier til den store julefesten i låven på Grimerud. Det ble en innholdsrik fest med levende og variert program.

3. og 4. klasse åpnet festen med en frisk entre, for deretter å slå an tonen med en flott framføring av "Nå tennes tusen julelys". Så var det 1. og 2. klasse sin tur, og de ga oss en sprudlende gjennomgang av juleevangeliet med sang og opptrinn. En litt molefonken julenisse fra 5. klasse kom innom, og fikk heldigvis trøst av en glad Santa Lucia med sine gode hjelpere. Elevene i 6. klasse sto for all sangen og musikken helt alene da de med stor innlevelse framførte "I en fattig stall".

Kveldens overraskelse var besøk av Øystein og Chris med team, til stor jubel fra barna. Så var det 7. klasse som tok over scena. Først med et solid gitarinnslag (Gubben og Gamla fikk til slutt opp rota ...), før det ble sirkus med spenstig program. Her var det irsk dans av høy klasse, spenstig sjonglering av både fotballer og diaboloer, og dans og moro.

Og så var tida kommet for mat og loddsalg ... Nedenfor er bilder fra en del av programmet.

Fredag 21. mai var det en liten, men høytidlig åpning av friskolens nye lekehytte. Vaktmester Stein klippet av snora og rektor Ella overrakte nøkkelen.

Etter at lærer Berit hadde lest opp hyttereglene, fikk en og en av elevene ta en titt inn i hytta. Og elever og lærere fikk se en kjempekoselig hytte med bord og stoler, komfyr og utstyr. Til slutt fikk alle en is hver. Det var kjempegodt i varmen.

Hvis noen har leker eller utstyr som passer i hytta som dere ønsker å gi bort, så ta gjerne kontakt med skolen.

Torsdag 27. mai var 4.-6. trinn på Hedemarken friskole på Vennergidagen sammen med 5500 andre skolebarn. Vennergidagen, som arrangeres av Enova, er et tiltak for å øke bevisstheten om miljø- og energipolitikk blant elevene på mellomtrinnet. Dagens samling er høydepunktet etter et halvt år med regnmakerkonseptet. Her har elevene møtt aktuelle miljøspørsmål og forhåpentligvis blitt mer energibevisste.

Slik det ofte er i forbindelse med store arrangementer, var det også denne gangen litt kluss med logistikken. Selv om elevene ble hentet en og en halv time senere enn planlagt, fikk alle mulighet til å se og oppleve mange spennende poster. Her kunne elevene prøve flaskerakettutskytning, air-bazooka, kjempesprettert, klatretårn og mye mer. Dagen ble avsluttet med en times konsert der blant annet HKH Mette Marit, Bjørn André Muri og Ulrik var gjester. (Skribent og fotograf: Christoffer Elstrøm)

Fredag den 4. desember stod i romfartens tegn. Hele skolen kom ut for å se på skolens femteklasse skyte opp sine flaskeraketter.

Elevene brukte 1,5-liters brusflasker, som de selv hadde designet, og skulle teste ut den perfekte blandingen mellom vann og luft. Alle startet med halvfull falske. Andre avskytning var det en liter vann, mens tredje utskytning rommet 0,5 liter vann. Det ble totalt 100 utskytninger, hvorav den lengste gikk… nei, fløy 52 meter. Pass på NASA, Norge er en romfartsnasjon i fremgang.

Mandag 7.12 hadde Hedemarken friskoles mellomtrinn juleverksted. Det var fire spennende og varierte poster elevene fikk bryne seg på.

Noen startet dagen med å sy pepperkakemann og andre skulle pynte juletre med paljetter og perler, slik vi ser på bildet til høyre. 

Den tredje gruppen dekorerte vinduspynt ved trykk, mens den siste gruppa var på heimkunnskapen og lagde sjakkruter samtidig som de dekorerte syltetøyglassene de skulle ha dem i.

Inspirert av temaet i matematikken hadde 4. klassen en sjørøverfest i de tre mat-og-helse-timene på fredag. Det var kostymer, sminke, sjørøverboller og sjørøverdrikk.

Til og med ute i skolegården fortsatte leken som sjørøvere. Bollene ble gode og alle koste seg. Og sjørøverlærerne Christoffer og Elisabet kunne glede seg over en fin avslutning på uka.

Maksimalt antall elever ved friskolen er 18 elever, men det ble gjort et spesielt unntak for denne klassen. Bildet derimot teller kun 18 elever, da en av elevene ikke var tilstede da bildet ble tatt.

Denne klassen er som du forstår helt full, men ta en kikk på de andre klassene dersom du er på jakt etter skoleplass for større barn.

Foto: Andreas Bentzen Denne høsten har to av skolens klasser vært på skoletur til Nordtun, Ungdom i Oppdrags senter i Nordland. Først ute var 10. klasse som satte turen nordover allerede etter bare en uke på skolen. På bilde ser vi klassen med ledere ved Svartisen.

Klassen hadde flotte opplevelser med sjø og fiske, kano og ufrivillig bad, isbre og rappelering, grottekryping, utflukter og mye moro ...

(Bilderettighet: Annette Myhrer Norum)

Under temaet mellom bakker og berg dro 3. klasse til Klevfoss Industrimuseum for å få innblikk i lokalhistoriens arv og stolthet. Med stor entusiasme ble elevene innviet i papirlaging, levevilkår for arbeiderne og arbeidssituasjonen ved fabrikken.

 

Dagen startet med en 35 minutter og to kilometer lang marsj fra Hedemarken Friskole til Klevfoss ved Ådalsbruk. En marsj elevene gjennomførte med glans. Vel fremme på Klevfoss bar det inn i den bygningen arbeiderne selv spiste måltider, den gangen Klevfoss var i drift. Maten vår nøt vi frem til 11.30 da vi ble hentet av Håkon Trosterud, vår guide for dagen.

 

Opplegget vårt startet med prosessen å lage papir. På forhånd var papirmassen klar, men elevene fikk forklart papirets opprinnelse og prosessen frem til den ”grøten” vi lagde papir av. Deretter lagde alle elevene sitt eget papirark, av samme type papir som brukes i gjesteboken til biblioteket i Alexandria.

 

Etter at papiret var laget fikk vi en omvisning i de gamle arbeiderboligene som hørte til Klevfoss. Elevene fikk innblikk i hvordan industriarbeiderne levde og bodde for femti og åtti år siden. Det ble også klart at det er et spesielt bånd mellom Klevfoss og Hedemarken friskole, da barna til arbeiderne var de elevene som brukte skolen den gangen den het Løken skole.

 

Avslutningsvis fikk vi en tur innom de gamle fabrikklokalene, som fortsatt var fylt av maskinene fra dagene i drift. Her fikk elevene se ”verdens største blyantspisser”, og de store papirmaskinene. Nok en bra dag på tur ble avsluttet med rask gange tilbake til skolen.

Annika i 10. klasse har følgende å fortelle fra årets innholdsrike 10.klassetur:

I år gikk turen til Litauen og Hviterussland, med fly og tog. Målet vårt var å oppleve litt øst-europeisk kultur, og samtidig være til velsignelse for andre mennesker. Fordi Hviterussland fortsatt er et lukket land, med strenge regler og overvåkning, ble det en del spenning i noen situasjoner. Vi måtte også være veldig fleksible, fordi planene våre skiftet konstant. Men det gikk veldig greit, vi hadde det ganske komfortabelt, været var fantastisk under hele oppholdet, og jeg tror at alle som var med har fått en opplevelse for livet!

Vi dro tirsdag 8. september, og selve reisen tok nesten 12 timer til sammen. Togreisen tok nesten to timer ekstra på grunn av at papirene våre måtte skrives og ordnes ved grensestasjonen, så vi var ganske slitne når vi kom fram til Minsk. Vi fikk bo på en bibelskole i utkanten av byen, der det bodde mange andre studenter. Det var en velsignelse at vi fikk lov til å bo der akkurat når vi hadde fått avslag på bostedet der vi egentlig skulle være, og rommene var over vår forventning, der alle hadde senger og dusj!

Den første dagen dro vi til byen Dzerzhinsk (der vi egentlig skulle ha bodd) til et barnehjem for å gjøre litt praktisk arbeid der. Etter det besøkte vi på et "levende" museum, der vi gikk rundt i en liten landsby som skulle forestille slik det var for 80 år siden. Vi så forskjellige folk som lagde ting som krukker, vev og broderier, ting laget av strå osv i hviterussisk tradisjon.

Senere opplevde vi også både et hviterussisk kjøpesenter og en fasjonabel restaurant i sentrum av Minsk. Den natta opplevde vi også å måtte løpe ned gangene i pysjen på grunn av en falsk brannalarm...

Det ble også mest praktisk arbeid den neste dagen, og på kvelden delte vi oss i smågrupper og besøkte noen cellegrupper rundt om i byen. På fredag, den fjerde dagen av turen, måtte vi alle dra til registreringskontoret i Minsk, der vi måtte skrive enda flere papirer. Tolkene våre (Andrej og Sergej) gjorde veldig mye for oss på hele turen, og de ordnet også det meste her.

Etter det dro vi tilbake til barnehjemmet vi hadde vært på tidligere, der vi hadde fått én time til å være sammen med barna der. Der spilte og lekte vi med dem, og vi lagde ballongfigurer. De fleste syntes nok at tiden var litt knapp, men det var en veldig god opplevelse.

Fredag kveld var den siste i Minsk, og derfor fikk vi slappe av litt og ha det litt sosialt etter en del dager med tett program. Lørdag vasket vi rommene våre og dro til sentrum, der vi brukte tiden før vi skulle dra med tog til Vilnius på et undergrunnskjøpesenter. Så forlot vi Minsk, og en 5 timers togreise til Vilnius, der vi til slutt sjekket inn på et ungdomsherberge.

På søndag besøkte vi først KGB-museet. Vi gikk rundt i gangene og så trange fengselsceller og torturrom, og jeg tror alle hadde fått et litt sterkt inntrykk av hvordan folk ble behandlet av KGB.

Dagene i Vilnius var mer avslappende enn i Minsk, og vi fikk tid til å bare gå rundt i gamlebyen av Vilnius og se oss om. Vilnius er en fin by, og de fleste av oss likte også butikkene. Særlig guttene gikk på skojakt..

Den siste dagen av turen så vi oss om i en synagoge, og etter det dro vi til et jødisk museum. Det var et holocaustmuseum, og det var ganske sterkt, selv om planen egentlig var å besøke et annet. Senere var det shopping i byen, mens en liten gruppe av oss dro utenfor byen for å besøke et slott.

Siden det var siste kvelden på reisen måtte vi skeie ut på en restaurant i Vilnius, og vi hadde en koselig kveld med god mat og mye latter på gåturen på hjemveien. Så bar det "hemmat tel jul" med fly ...

Hele turen har vært spekket med opplevelser, latter, tårer og vennskap. Det var en helt spesiell opplevelse for alle sammen. Kanskje har det bidratt til mer forståelse oss imellom som klassekamerater etter å ha bodd og vært sammen døgnet rundt i en uke. Været var plettfritt, det eneste regnet vi så var det som kom akkurat når vi satt inne i toget på Vilnius. Lærerne og de som var med som ledere gjorde en flott jobb, og det har vært veldig koselig å være med dem. Vi har bodd veldig bra og vi har fått god mat! Det kan kanskje til og med hende at vi hadde det for bra, ettersom vi egentlig skulle fått oppleve litt dårligere standarer enn vi er vant til. Men jeg tror vi allikevel har lært veldig mye!

Tekst og bilder: Annika Moen

For å ta det siste først: Friskolens nettsider har lenge ligget i brakk. Vi har nå tatt et krafttak, og sidene har fått en nytt facelift. Innholdet vil bli fortløpende oppjustert, og vi kan love dere at sidene vil være absolutt "levende" framover.

Datamaskinen er en mer naturlig del av både lærernes hverdag og elevenes hverdag. I løpet av våren installerer vi prosjektorer i ungdomsskolens klasserom. I tillegg har vi nå gjort datahverdagen enklere for både elever og lærere gjennom å skifte ut samtlige maskiner på datarommet. XP-maskiner med flatskjermer har økt datarommets popularitet betraktelig!

Den nye læreplanen Kunnskapsløftet inneholder mange mål der elevenes digitale kompetanse er viktig. Fronter vil være et av flere bidrag til å stimulere elevene til å nå disse målene. Fronter vil blant annet være et viktig kommunikasjonsmiddel for lekser, prøver og innleveringer, samt annen informasjon mellom skole og hjem.

Mellomtrinnet vil ta i bruk Fronter høsten 2007.

Da er vi på Hedemarken friskole i gang med vårt 17. skoleår. I tillegg til 16 elever i første klasse, har ytterligere syv nye elever begynt i ulike klasser på skolen. Det betyr at vi ved oppstart har 158 elever ved skolen.

Det har blitt tradisjon ved friskolen å starte skoleåret med en felles samling for alle elever i gymsalen. De nye elevene ble spesielt ønsket velkommen og presentert. I år var ribbeveggen pyntet med gule ballonger med smileansikt for å markere starten på årets fellestema: VENNER!

Fredag 11. september var elevene fra 3. til 7. trinn samlet på Løten stadion for å ha høstens fysiske aktivitetsdag. Mellomtrinnet startet dagen med fotball og slåball, og så gikk det slag i slag.

Etter lunsj var det sekstimeter-sprint, lengdehopp og kast av liten ball på timeplanen. Småtrinnet startet med friidrett og avsluttet med Capture the Ball. Alt i alt ble det en flott dag, men mye aktivitet.

Nedenfor er en del bilder fra aktivitetene. (Fotograf: Heidi Nysæther Elstrøm)

Onsdag 16. september var det 8. og 9. klasse sin tur til å utfolde seg med ulike fysiske aktiviteter. Innsatsen var stor, været var godt, og elever og lærere var fornøyde.

Dagen startet med en sporlek der postene var gjemt over et stort område og spørsmålene var svært varierte. Etter mye leting og forsøk på å finne glupe svar, var det tid for ballspill både ute og inne. Etter matpausen ble det tid til en økt med friidrett før dagen ble avsluttet med en spennende variant av "Catch the flag". Nedenfor er en del bilder fra dagen.

Allerede første uka etter sommerferien dro 7. klasse på leierskole. De var borte fra 20. til 26. august. Klassen reiste med tog opp til UIO-basen Nordtun i Meløy kommune, der fikk de fire dager fulle med aktiviteter i vakker og utfordrende natur.

Det begynte med studie av fjæra og fiske ute på fjorden. Dagen etter fikk klassen store utfordringer ved å åle seg fram gjennom trange grotter. På dag tre var det tur til Svartisen før klassen siste dag avsluttet med topptur til Risentinden. Etter et meget bra opphold på Nordtun med stort sett strålende vær dro de hjem igjen med fly.

Nedenfor er en del bilder fra turen. (Foto: H.Østbu)

7. klasse i aksjon på den årlige julefesten for skolen i "låven" på Grimerud.

Første dagen fikk elevene tid til å diskutere og bli enige om hva slags bro de skulle lage. De tegnet en skisse av broa og lagde en liten modell. Andre dagen gikk elevene ned til gapahukskogen. Der bar de materialet inn til byggeplassen ved bekken. Målet var å bygge den beste broa. De to broene som ble kåret som de beste skulle få stå på hver sin elv der i skogen. Kriteriene broene ble bedømt etter var: solid, estetisk, fint arbeid og godt samarbeid.

Det var mange gode broer som ble bygget den dagen! Men der var en klar vinner, og den broa skal småtrinnet gå på hver uke når de går tur i skogen! Den som ble kåret som nr. to bar vi i gjennom gapahuken og i retning mot byggefeltet på Ådalsbruk. Der står den over en fin liten bekk. Dagen ble avsluttet med utdeling av en krone-is til alle på mellomtrinnet.

(April 2010) Tirsdag 27. april fikk skolen besøk av Hedemarken barneorkester som hadde en flott konsert for barnetrinnet på skolen. To av skolens egne elever er med i orkesteret som består av 15 unge musikere.

Hedemarken barneorkester ledes av Marit Lindquist og Malte Winje, og er sammensatt av barn fra distriktet som spiller et strykeinstrument. På konserten fikk elevene høre variert musikk med både klassisk stykker og poplåter. En hyggelig avveksling i skoleuka!

Tirsdag 4. mai reiste ungdomsskolen til Oslo. Vi startet med et felles besøk i den russisk ortodokse kirke. Deretter spredte klassene seg på ulike aktiviteter. 8. klasse besøkte forsvarsmuseet, 9. klasse var på Stortinget, mens 10. klasse besøkte Utviklingshuset. Etter noen timer fri i Oslo sentrum, møttes klassene igjen for å avslutte dagen i Vigelandsanlegget.

Litt av tanken med å legge turen i mai var å møte våren i Oslo. Det var derfor ikke etter planen når vi på bussturen nedover møtte skikkelig snøvær underveis. Men selv om første delen av dagen var preget av kald vind og snø, så ble det en fin avslutning i solskinn i Vigelandsparken. Nedenfor er en del bilder fra noen av dagens opplevelser.

De siste skoleårene har vi hatt et fellestema for hele skolen. I fjor var temaet VI ER SKAPT FORSKJELLIGE. 2007-08 har vi valgt temaet VENNER. Gjennom aktiviteter og opplegg ønsker vi å fokusere på hvordan du kan være en god venn og på verdien av vennskap.

På andre skoledag samlet vi hele skolen ute på plassen og hadde en time med hilse-på-alle-aktivitet. Det gikk med godt humør og mange smilende ansikt.

Fredag 21. september vil ungdomsskole-elevene bruke skoledagen til å arbeide for å samle inn penger til YWAMs arbeid for gatebarn i Constanta, Romania. Også i fjor samlet vi inn penger til dette prosjektet.

Det finnes tusenvis av gatebarn i Romania. Dette er barn som ikke har fast bosted hele eller deler av året. De går vanligvis ikke på skole og er oppvokst på barnehjem, i vanskeligstilte familier eller på gaten. Mange bruker rusmidler og en del begynner med prostitusjon og kriminalitet.

 

Ungdom i Oppdrag i Constanta jobber med denne gruppen barn, i samarbeid med det lokale barnevernet og rumenske myndigheter. UIO driver et dagsenter og jobber i tillegg med oppsøkende virksomhet blant barn på gaten. Kapasiteten på senteret er 15 barn og til sammen mottar omkring 35 barn regelmessig hjelp fra dette arbeidet.


I disse dager er de også i ferd med å åpne et nytt senter for jenter som står i fare for å havne i organisert prostitusjon.

Inntektene fra ungdomstrinnets arbeidsdag går uavkortet til UIO’s arbeid blant barn og unge i Romania.

Bildet viser dagsenteret utvendig. (Fra http://www.ywamconstanta.ro)

Årets første storforeldremøte ble avholdt tirsdag 11. september.
Fokus for kvelden var muligheter og utfordringer barn og unge får i møte med Internett. Øystein Samnøen som er kommunikasjonssjef i organisasjonen BarneVakten og også forelder ved skolen, holdt et utfordrende og fargerikt foredrag om emnet.

Her er noen glimt fra undervisningen:

Trygghet på internett krever opplæring, bevisstgjøring og regler.

Det er avgjørende at foreldrene er tilgjengelige og hjelper barna til å bruke nettet på en trygg og god måte.

Barnevakten fraråder at barn i barneskolen bruker nettsamfunnet Facebook. I Facebook står brukerne fram med fullt navn og gjerne bilde og kontaktinformasjon.

Det beste hjelpen foreldre kan gi er å bygge inn et filter i barnas hode og hjerte. Lykkes vi med det, vil de kunne bruke internett på en sunn måte hvor som helst og når som helst.

Mer informasjon finner du på hjemmesida til BarneVakten.


Vi har nå gjennomført nasjonale prøver for 5. og 8. klasse. Nasjonal prøve i engelsk ble i sin helhet besvart digitalt. Vil du kikke på hva slags type oppgaver den nasjonale prøven inneholder kan du trykke her.

test side Praktisk-prosjekt-gruppa jobber her sammen med vaktmesteren for å fjerne hard masse under wire-sklia. Deretter fylles det med myk masse for å dempe  eventuelle fall fra sklia.
Det virket som om dette var en populær arbeidsoppgave. Jobbing med gravemaskin og en liten "bulldoser" er litt mer effektivt enn å gjøre jobben med spade og hakke. Så her gikk det unna under trygg oppsikt av to voksne.


... og kaffien i pausa smakte også godt. De siste årene har det blitt et fast innslag på småtrinnet å ta turer til skolens eget uteområdet ved Ådalsbruk. Gapahuken er et naturlig samlingspunkt, og den er spesielt god å ha dersom det kommer en regnskyll.  Her er årets 1. klasse på tur.

Tirsdag 2. oktober pakket 3. og 4. klasse sekken og dro på tur til Dunderbakken Sag. Her ventet innføring i vannhjul, bruk av sagen og en velsmakende overraskelse.

 

Totalt 30 elever og lærere ble vel mottatt på Dunderbakken Sag som ligger forbi Oset,  etter Rokkosjøen. Ved det nylig restaurerte sagbruket ventet varme griller, nydelige omgivelser og engasjerte entusiaster. Birger Bratlie og flere andre frivillige har brukt mange dugnadstimer for å få sagen fra slutten av 19.-tallet tilbake til tipp-topp stand.

 

Som første skole som besøkte sagbruket ble friskoleelevene møtt med ekstra oppvartning. Ikke bare hadde tre man holdt på i mange timer på mandagskvelden for å få akslingen til å fungere. Ikke bare hadde de ordnet med griller, men de stilte også med en stor sjokoladekake til elevene. Det ble en flott dag for liten så vel som stor.

Tirsdag 2. oktober pakket 3. og 4. klasse sekken og dro på tur til Dunderbakken Sag. Her ventet innføring i vannhjul, bruk av sagen og en velsmakende overraskelse.

Totalt 30 elever og lærere ble vel mottatt på Dunderbakken Sag som ligger forbi Oset,  etter Rokkosjøen. Ved det nylig restaurerte sagbruket ventet varme griller, nydelige omgivelser og engasjerte entusiaster. Birger Bratlie og flere andre frivillige har brukt mange dugnadstimer for å få sagen fra slutten av 19.-tallet tilbake til tipp-topp stand.

Som første skole som besøkte sagbruket ble friskoleelevene møtt med ekstra oppvartning. Ikke bare hadde tre man holdt på i mange timer på mandagskvelden for å få akslingen til å fungere. Ikke bare hadde de ordnet med griller, men de stilte også med en stor sjokoladekake til elevene. Det ble en flott dag for liten så vel som stor.Tirsdag 18. september avviklet vi den årlige aktivitetsdagen for alle trinn. På ungdomstrinnet startet vi dagen med "Løkja rundt", og i år var det et sprekt søskenpar som var raskeste jente og gutt.Dagen fortsatte med turneringer i volleyball, fotball og kubbespill. Som vanlig med mye bra innsats og sunn svette.


Til slutt var det full fart i "Capture the flag".

Det ble en uke full av opplevelser for 7. klasse som siste uka i september reiste nordover til Nordtun på leirskoletur. Det hele startet med en natlig busstur til Trondheim. Deretter kom opplevelsene som perler på en snor. Her er et redigert utdrag av lærer Janne sin rapport fra turen.

Mandag morgen var vi framme i Trondheim der vi spiste frokosten vår, pølse i lompe, før vi gikk inn på Vitensenteret og ”boltret” oss med tingene der inne.

Seinere på dagen gikk vi om bord i hurtigruta hvor det neste døgnet skulle være. Vi fordelte elevene på lugarer, og så fikk de gå fritt rundt noen timer. Vi møttes til avtalt tidspunkt for et varmt måltid om bord og sosiale aktiviteter. Vi hadde håpet på en omvisning hos kapteinen, men blant annet på grunn av tåke så måtte de avlyse det.

 

Tidlig tirsdag morgen gikk vi over i en hurtigbåt på åpen sjø, med vind og litt regn i ansiktet ble vi møtt av en storslått natur. Vi ble fraktet til Svartisen hvor vi møtte Jostein Eek fra Nordtun. Vi gikk opp til breen, en omlag 3 timers tur, før vi vendte nesa mot ”leirstedet” Nordtun. Det slo over til skikkelig mildvær denne dagen og klart, fint vær. Tirsdag kveld feiret vi bursdag for en av elevene med søtt og godt, og selvfølgelig med noen bursdagsleker og pakker attåt!


Onsdagen gikk med til grottetur, noe som ble høydepunktet på turen. Nesten alle elevene prøvde seg på de små gangene inne i fjellet. Det viste seg å være en mental utfordring for både liten og stor, men alle bestod med glans! Denne dagen regnet det, men det var tydeligvis ingen hindring for et bad i utestampen ved basen. Det gjorde godt for støle muskler denne dagen. På kvelden var det sosialt samvær og noe å bite i. Også et høydepunkt!

  

Torsdagen var det et fjell som skulle bestiges, Risenstind på over 600 m.o.h. Den siste strekningen viste seg å være veldig bratt, men desto mer spennende for elevene. Elevene delte seg i to grupper, der den ene gruppen gikk tilbake før de nådde toppen på grunn av noen vonde legger og føtter her og der. Men som en av elevene uttrykte: ”Hva er vitsen med å gå opp hit da, hvis vi ikke skal til toppen!” De fleste tok derfor utfordringen, mens resten var fornøyd med det de hadde prestert! Denne kvelden var det tur for å bade i sjøen og noen lot seg friste!

På fredag ventet en lang reisedag, etter først å ha vasket seg ut av rommene. De siste bildene ble tatt og vi ble kjørt av sted med båt fra Grønøy til Bodø. Der besøkte vi Luftfartsmuseet like utenfor sentrum. Elevene ble utstyrt med blyant og papir for å svare på museets oppgaver rundt omkring i den sivile og militære avdelingen. Deretter var det flyreisen som stod for tur. Vel hjemme på Gardemoen, fornøyde og trøtte gikk vi over i toget som brakte oss trygt hjem til Hedemarken. ”Hjem, kjære hjem!”

Femte time på tirsdag 23. oktober innebar teknologi og design for elevene i tredje trinn. Timeplanen rettet fokus mot bruer og dagens valgte materiale var laftepinner. Uten videre instruksjon fikk elevene oppgaven; bygg en bro.

 

Elevene gikk sammen i par og fikk utdelt noen pinner fra laftesettet. Sammen skulle de lage en bro. Kreativiteten var stor, det samme var for så vidt også stemmenivået, og bruene endte opp med alt fra demningsluker til bærepilarer til borgtårn. En av bruene endte også opp med pinnene laftet den andre veien. Det må sies å være en veldig avansert og vanskelig teknikk.

 

Gjennom arbeidet med å lage bruene måtte elevene også samarbeide på tvers av gruppene, de måtte se på hverandres bruer for å bli inspirert og de måtte forhandle med hverandre for å få pinnene de ønsket/trengte.

 

Etter hvert som de ble ferdige med broene sine skulle de tegne det de hadde bygd. Når det var gjort kunne de fortsette på byggingen. Flere begynte da å bygge i høyden og fikk massive konstruksjoner som lignet mer på fetningsverk enn de klassiske broene. Selv om konstruksjonene ble store, og strakk seg videre og videre opp mot himmelen, var det kun på størrelsesområde man kunne sammenligne med bibelhistorien om tårnet i Babel. Den store forvirringen uteble.

I april planlegger ungdomstrinnet å sette opp musikalen "Annie". Rollene er fordelt og elevene er allerede i full gang med å lære replikker. For å bli litt bedre kjent med stykket var de fleste av ungdomskole-elevene i Porsgrunn søndag 4. september  og så på amatørteateret "Fantasia" sin framføring av musikalen (Se bildet).

Historien i "Annie" er hentet fra mellomkrigstidens Amerika. Det er fatigdom og trange tider, men den alltid optimistiske barnehjemsjenta Annie lar seg ikke stanse selv om det er motgang og vansker. Hun vil ikke gi opp jakten på foreldre sine, men det skjer en del ting hun ikke har beregnet ...

Friskolens ungdomstrinn vil etter planen ha premiere på "Annie" i Løten kino tirsdag 22. april. Så du bør allerede sette av den dagen!

På bildet ved siden av ser vi vår egen "Annie" sammen med musikalens milliardær, Mr. Warbucks.

Torsdag 30. april arrangerte elevene i 7. klasse vaffelsalg på tre forskjellige steder i Løten sentrum, for å støtte arbeid blant fattige i Honduras. Det var en gjeng med positive elever som byttet på å steke og selge vafler.

 

Elevene underholdt også med sang, og de ble godt mottatt av Løten-folket. Dagene på forhånd hadde 5. og 6. klasse vært med og solgt vafler til elever og ansatte på skolen. Til sammen kom det inn litt over 8000 kr. Takk til alle som bidro!

Det var en lydhør og til tider lattermild forsamling som fikk med seg Harald Nyens undervisning om temaet: "Hva er det med disse gutta?" Her en noen av tankene og tipsene som Nyen delte:

- Ta generelle utsagn og statistikk med en klype salt. Hvert barn er unikt og må forstås og behandles deretter, og ikke ut fra en fastlagt mal.

- På hvert stadium i barns utvikling er det viktig å ha en felles forståelse av:
      1) Hva skal barnet selv bestemme
      2) Hva er grunnlag for samtale
      3) Hva bestemmer foreldrene
Målet vårt er å ansvarliggjøre barnet mer og mer og til riktig tid. Gir vi de ansvar for tidlig blir de utrygge, får de ansvar for sent skaper vi trass.

- Det er sentralt å møte barnets hjerte (innflytelsesfæren), og ikke fokusere ensidig på alt som skaper bekymring (interessefæren).

- Fordi smågutter ofte har tendens til separasjonsangst, bør vi passe på at vi viser dem like mye hengivenhet og nærhet som jentene får

- Fordi tenårings-gutter kan bli "overveldet" av testosteron-"bølger", er det viktig å lede dem rolig gjennom konflikter uten å skape unødvendig konfrontasjoner 

- Fordi tenårings-gutter i kraftige vekst-perioder kan bli uorganiserte, er det viktig å hjelpe dem til å få oversikt og orden på tilværelsen

- Fordi gutter ofte har behov for fysiske "energi-eksplosjoner", bør vi gi dem mulighet for "skikkelige" fysiske utfoldelser

(Stoff hentet fra "Raising Boys" av Steve Biddulph)

Søknadsskjema fås ved henvendelse til skolens kontor. Inntak av elever til 1.klasse foretas fra 20. januar.
 
Fra 20. januar foretas også inntak på 2.–10. trinn av elever som har foreldre som arbeider i Ungdom i Oppdrag. Inntak av øvrige elever som skal begynne i 2.–10. klasse foretas fra 1. april.

Ønsker du å sende en ny elev til friskolen, så ta kontakt med skolens kontor på telefon 62 54 74 00.

Fylkesmannens oppvekst og utdanningsavdelingen har hatt tilsyn med Hedemarken friskole. Et sentralt tema for tilsynet var hvordan friskolen driver egenvurdering av virksomheten. Tilsynet fant sted i november 2007.

Fylkesmannen fant ingen avvik under tilsynet, men hadde to merknader. Rapporten finner du her.

Så er det advent igjen og det nærmer seg den tradisjonelle julefesten i "Låven" på Grimerud. I år er festen mandag 17. desember kl. 18.00. Alle familier på barnetrinnet er hjertlig velkomne. Ungdomsskolen har sin egen fest etter jul.

Som vanlig blir det elevinnslag fra klassene med drama og sang. Dessuten blir det enkel bevertning med pepperkaker og klementiner til alle og godteposer til barna. Hver familie tar med egen drikke (kaffe, te, brus).
I pausen vil FAU ha loddsalg.

Tirsdag 18. des er det julegudstjeneste for alle i Løten kirke. det er tale ved sokneprest Henning Winge.

Som vanlig startet det hele med en prosesjon av barn med lys og sang.
Deretter var det de minste sin tur som med stor energi framførte sitt julespill med englene, Josef og Maria og de tre vise menn.
Så gikk det slag i slag med opplesning av juleprofetier, nydelig blokkfløytespill av femteklasse, ...frisk dans av stilige sjetteklassinger, ...


før en sprudlende sjuendeklasse ga oss en morsom sirkus-oppvisning med klovner, sjonglører og balansekunstnere.

Midt opp i klovneri og moro fikk de fokusert på julens budskap: Gaven vi har fått og gaven vi kan være.

Allerede etter andre skoledag tok elevene på ungdomstrinnet plass i bussen og la ut på årets sammenristningstur. Først gikk turen til Engerdal med bål og lek og grilling, og overnatting i telt.

Dagen etter gikk turen videre til Rendalen. Målet var Hedmarks høyste topp, Sølen. Dette ble en skikkelig fjelltur i regnvær, men med mye godt humør og pågangsvilje. Ganske mange syntes turen var lang nok når de kom til Skaret, mens resten av gruppen fortsatte til toppen, 1755 meter over havet. Nedenfor er en del bilder fra turen.

Det har den siste tiden vært mange oppslag i media om de nasjonale prøvene og at det står dårlig til i den norske skolen. Vår skole har vært med på prøvene og vi er samlet sett svært godt fornøyd med resultatene. Vi gleder oss over dette, samtidig som vi ønsker å sette de nasjonale prøvene inn i en større sammenheng. Det er mange viktige læringsområder som ikke blir berørt på en slik snever test.

Det er 5. og 8. trinn som deltar i de nasjonale prøvene. Elevene testes i norsk lesing, regning og engelsk lesing. Det samlede resultatet på vår skole ligger langt over det nasjonale gjennomsnittet, og vi ligger også over resultatet i Oslo, som er det fylket som har gjort det best på disse prøvene.

Friskolen har dessuten vært med på den siste PISA-undersøkelsen, som er en internasjonal undersøkelse av skolesystemet i mange land. Også på denne undersøkelsen fikk våre elever et svært godt resultat sammenlignet med landsgjennomsnittet.

På torsdag 6/12 var det stor aktivitet på småtrinnet. Da gikk nemlig det årlige juleverkstedet av stabelen. Dette hadde vi nok hatt problemer å gjennomføre hvis ikke foreldre og besteforeldre hadde stilt opp.

Ekstra populært er det nok å komme på kjøkkenet og bake pepperkaker, men i tillegg er det nok noen som kan se fram til en skikkelig hjemmelaget julegave i år også!

3. og 4. klasse fikk være med på juleforberedelser på gamlemåten da de besøkte den gamle Løtenbygningen på Domkirkeodden. Martin og Bruna møtte oss i porten og det var riktig god stemning i vogna. Vi rakk å synge mange julesanger før vi var ved målet. Der ble vi tatt vel imot av prestefrua på gården som hadde det travelt med mange gjøremål nå før jul og hun satte pris på litt hjelp.

Så var det saging og kløyving av ved som stod på programmet. Da gjaldt det å samarbeide godt. Inne var det godt og varmt og der gikk vi rundt og fikk prøve oss på ulike gjøremål.

Vi skrubbet gulvet med grønnsåpe og vasket klær med gammeldags vaskebrett. Så skulle kopperet pusses skinnende blankt, men det fantes ingen kopper puss nei! Vi brukte aske og vann! Blankt ble det likevel.
Siden kokte vi smultringer og støpte lys. Noen fikk prøve seg på å strikke litt også. I det hele tatt var det en koselig og innholdsrik dag. Vi avsluttet med å smake på smultringene før vi lekte sisten ute i finværet.


Tirsdag 11. desember var det mellomtrinnet sin tur til å arrangere det årlige juleverkstedet. Dette er en dag med mye hygge og juleforventning. Elevene fikk prøve seg på å tove ull og de laget engler av ulltråd og fjær. På bildet ser vi "produksjon" av havreboller med sjokolade.

Det er viktig å ta vare på de gamle juletradisjonene, og elevene gleder seg til å kunne bruke en dag i adventstida til å lage julepynt og juleknask.
Første skoleuke etter nyttår fikk skolen besøk av et spenstig og sprudlende misjonsteam fra Fiji. Ekstra spennende var det at en av de høyeste personene i verden var en del av gruppa. Kaliova Selei er 2,35 meter og bruker størrelse 61 i sko. Det er det bare å bøye seg i støvet for!

 

Fiji-teamet tok seg god tid på skolen og var her to dager. Alle klassene fikk besøk og fikk se og delta i danser og sanger fra Fiji, og gruppa fortalte og svarte på spørsmål. Engasjementet var stort, og det var en flott opplevelse å bli litt kjent med kristne fra andre siden av kloden.

 

Lederen for YWAMs arbeid i Stillehavsområdet, Hinrich Kraenzlin, var med på turen, og han kan fortelle dette om bakgrunnen for at et misjonsteam fra Fiji nå er på vinterbesøk i Norge:

For to år siden startet en misjons-fokusert DTS (disippel-trenings-skole) i Laiutoka på Fiji. De 18 studentene som fullførte skolen bestemte seg for at de også ville ta YWAMs ”School of Missions and Evangelism” (SOME) og deretter dra på en misjonsreise. Etter fullført SOME reiste så 9 av studentene til India og Bangladesh mens 6 av dem bestemte seg for å reise til Europa. 18. november 2007 kom gruppen til Tyskland og startet arbeidet sammen med YWAM i Hamburg. Her har de jobbet blant hjemløse og prostituerte, og besøkt muslimske og kristne ungdomsgrupper. I romjula kom de så til Norge for et 3 ukers besøk.


Gruppa fra Fiji har hatt et travelt program mens de har vært i Norge. De har fått opptre og forkynne for barn og ungdom på leir og på skoler. Etter at de er ferdig med denne turen, vil de fleste av dem fordele seg på ulike steder i Europa og delta i ulike former for evangeliseringsarbeid.

De avsluttet besøket på friskolen med å besøke ungdomstrinnet, og her ser vi dem i felleskap med skolens 10. klasse. En flott gjeng!

Advent uten juleverksted er ikke helt som det skal være, selv om du går på ungdomsskolen. Så i år ble det skikkelig juleverksted for de største elevene også, med pepperkakebaking og produksjon av julepynt og julegaver.

Nydelige viktorianske kuler, malte julekrus, julekort og fyrstikk-bygninger var noe av resultatet fra dagens produksjon.

Og pepperkakene gikk unna ... Akrobatikk, klovner og sirkus har vært i fokus for 7. klasse de siste ukene fram til julefesten. Da stilte nemlig klassen opp med et spenstig advents-sirkusprogram! Her var det elever som både sjonglerte, syklet på etthjuls-sykler, gikk på høye stylter og klovner i mange fasonger.

Her er noen bilder fra forestillingen.


Sammen med mellomtrinnet dro småtrinnet ved Hedemarken Friskole til Løten Stadion for å ha idrettsdag.

Før lunsj var det fire friidrettsaktiviteter hver klasse måtte igjennom. Det ble lange kast både med liten og stor ball, mens det ble lange hopp i lengdegropa. På 60-meter var det mange som forbedret seg mye fra i fjor. Etter lunsj var det aktiviteter som Capture the ball og fotball.

Mellomtrinnet startet dagen med fotball. Det kulliminerte med en finale mellom vinnerlaget og lærerlage, en kamp lærerne vant 3-0. Etter det begredelige nederlaget var det 5.- 7. -klasses tur bort på friidrettsbanen.

 

Når 3. og 4. klasse hadde uteskole tirsdag 16.9 var det å lytte etter fugler noe av undervisningen. Med seg inn i skogen hadde vi med oss en cd-spiller og en cd med fuglelyder. Lydene ble spilt av og det tok ikke lang tid før svarene kom fra skogen. Det var spennende å se hvordan toppmeisen kom når vi spilte opptak av toppmeislyder.

I Skogby, navnet på samfunnet ved gapahuken, ble det opprettet flere kor/band og det mest suksessrike var Skogrock. Det er et nynnekor som avholdt en stor konsert og hadde egen dirigent. I tillegg fant vi ved for vinteren, to flotte tørrgraner ble felt og båret tilbake til Skogby.

Dagens høydepunkt var nok likevel å igjen kunne grille pølser.

2. klasse koste seg veldig med den første snøen som kom.

 

Kreativiteten var stor og gleden over masse kram snø var ikke til å ta feil av.

 

Nedenfor er noen bilder av stolte snø-kunstnere fra 2. klasse.

Da er vi i gang med 2008 etter en fin advents og juletid. Den siste felles samlingen for elevene før jul var julegudstjeneste i Løten kirke 18. desember. Som vanlig deltok elevene med mye fin sang og opplesning.

Sogneprest Henning Winge hadde en fin tale og organist Nelson Lee gledet oss som vanlig med feiende flott orgelspill. På bildet ser vi innmarsjen der sognepresten går i spissen med en lysende 3. klasse etter seg. Deretter gikk 3. klassen fram og åpnet gudstjenesten med å synge "En stjerne skinner i natt".


Kram snø gir masse muligheter. Andre klasse brukte snøen til å lage skulpturer med tema kjæledyr. Resultatet ble en flott utendørs kunstutstilling som du kan se på bildene nedenfor. Det ble en rotte, en hund, to katter og en gris, en hest, en andunge og noe annet smått og godt.

Klassen gjorde også noen forsøk med snø som smelter og jobbet med vann i flere former. De så på snøfnugg gjennom forstørrelsesglass for å telle antall spisser på snøkrystallene og se etter om alle sammen virkelig er ulike.

”Vi har hatt det morsomt!”
Hilsen læreren og 19 ivrige elever i 2. klasse på friskolen.Øystein Samnøen fra Barnevakten var 28. januar på nytt på besøk på storforeldremøte på friskolen. Kveldens tema var barns og unges selvbilde. Det ble en tankevekkende og tildels skremmende gjennomgang av hva barna våre møter i dagens kroppsfokuserte media-verden.

Øysteins mål var ikke primært å fokusere på hvor ille det er i media, men han ønsket først og fremst å skape refleksjon rundt hvordan foreldrene kan være med å gi barna et sunt selvbilde. Han hadde også en klar tillits-erklæring til til foreldregruppen: Som far eller mor kan jeg bety svært mye for mitt barns tanker om seg selv.

Etter foredraget fikk foreldrene tid til samtale og refleksjon rundt de spørsmålene som ble reist: Hva gjør et menneske verdifullt? Hvilke forbilder har barnet ditt? Og ikke minst: Hvordan kan foreldre bidra til å gi barnet et sunt selvbilde?

Øystein Samnøen, som er kommunikasjonssjef i BarneVakten, reiser rundt på skoler og i foreldregrupper og holder foredrag om barn og media. I tillegg til barne- og ungdomsskoler blir han også invitert til høgskole- og universitetssammenhenger. Morgenen etter besøket på friskolen skulle han sammen med barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen delta i God Morgen Norge på TV2.

(Se www.barnevakten.no for mer informasjon om Barnevaktens arbeid.)

Det har blitt en fin tradisjon for ungdomstrinnet å feire avslutningen av første semester med en skikkelig fest. I år igjen troppet elever og lærere opp til nyttårsfest pyntet i flotte kjoler og dresser.

Festkomiteen med lærer Solveig i spissen hadde jobbet godt på forhånd, og det var en festpyntet gymsal som møtte elevene denne lørdag kvelden. 

Etter oppvarming med polonese, gikk det slag i slag med god mat, glad dans og mye moro. Bildene nedenfor gir deg et lite inntrykk av den gode stemningen.

På høstens andre skoledag satte ungdomsskole-elevene seg i bussen med kurs for Løtens nordligste områder. Her ble det en fin, men litt bløt tur opp til Nordhue, der elevene kunne nyte den gode utsikten, både mot Glomma og mot Mjøsa.

På toppen ble det tid til pølsegrilling og lek, før vi tok en annen sti ned igjen, gjennom fint bærterreng. Her var det både blåbær og bringebær og multer.

Vinter-Norge viste seg fra sin vakreste side på den årlig skidagen i Vangsåsen, torsdag 7. februar. Dagen før hadde vært grå og snøfull, men skidagen opprant med blå himmel, sol og vindstille. Fantastisk!

Som vanlig hadde elevene kunne melde seg til ulike turalternativer, og som vanlig var det mange foreldre som benyttet sjansen til å henge seg på. Og det var nok ikke noen som angret på at de gjorde det. For dette ble en dag med bortimot perfekte forhold. Tørr nysnø som gjorde blå voks til et enkelt valg, vindstille og vintersol på sitt beste. Så dette var et godt utgangspunkt for en skitur, også for de som ikke er i åsen mer enn en gang i året ...

De mest sporty elevene tok runden på 17 km opp til Mållia, mens de yngste lekte og gikk kortere skiturer nede på stadion. Ellers var det løypealternativer både på 7, 9 og 12 km. Og selvfølgelig den etterlengtede pausen med bål og grilling og kanskje litt sjokolade.

På 12 km-turen fikk de også laget seg et hopp, riktignok i løypetraseen, men det får man tåle når ivrige barn ønsker å bruke energi og øve seg på en av de norskeste nasjonalsportene.

Selv om bilder i liten grad kan gjenskape stemningen og innholdet i en slik tur, så kan du nok allikevel gjenkjenne gleden og trivselen over fellesskap, frisk luft og utfoldelse. Det er ikke så mye som kan konkurrere med en solskinns-vinterdag i åsen.   En flott opplevelse!

7. klassen fikk fem flotte dager med solskinn og varme i vakker Nordlandsnatur. Klassen fikk oppleve fisking, fjellturer, padling, grotter og Svartisen. Her er en kort rapport fra klassestyrer og "Big Mama" Else Samnøen.

Lørdag 22.august dro 19 spente elever og 4 meget spente voksne med toget til Trondheim, videre med nattog til Bodø, - for øvrig en selsom opplevelse - og så med hurtigbåt over til Grønøy, der UIO-basen ligger.

Her hadde vi over fem dager med strålende solskinn, mens det var masse regnvær på Hamar fikk vi høre … Vi rakk å gå på Svartisen, bestige Risentind, fiske torsk og makrell, padle, jobbe praktisk på basen, bestige nok en vakker fjelltind og så ende opp i noen svarte, ”skumle” / fantastiske grotter. Elevene  bodde tett på hverandre, lærte om sine egne og andres grenser, bygget karakter og lærte om å ta gode valg, pluss å tenke positivt. De besto all med glans. Makan til flott elever!

Nedenfor er en del bilder fra turen. (Takk til fotografene Eirik og Rachel)

Torsdag 20. november er det felles foreldremøte på skolen. Trond Sæthren vil undervise om temaet: "FAMILIEN - samfunnets viktigste byggesten, eller en underskuddsbedrift med for få ansatte?"
Velkommen til en kveld med fellesskap og inspirasjon!

Tirsdag 21. april ble en innholdsrik dag for elevene på ungdomstrinnet. Det startet med besøk i synagogen i Oslo og fortsatte med ulike aktiviteter, med avslutning i det nye operahuset. Det var langt på natt før elevene igjen var tilbake på Hedemarken.

Etter besøket i synagogen reiste 8. klasse til Teknisk museum. 9. klasse fikk omvisning på Stortinget, mens 10. klasse besøkte Nasjonalgalleriet. Deretter fikk elevene en velfortjent pause til å spise og handle.

På kvelden var de så samlet igjen i det flotte nye operabygget for å se kveldens forestilling, Don Quixote. Dette er et av kjerneverkene i klassisk ballett, bygget på Cervantes bok om Don Quixote.

1. september 2008 overtok friskolen naboeiendommen Rogne. Dette er en eiendom på omlag 4,5 mål med et staselig gammelt bolighus og et stort garasjebygg. Dermed har skolen fått en kraftig utvidelse av utearealet, og også skaffet seg en nye bygninger med spennende muligheter.

Andre etasje  skal brukes som arbeidsrom for lærere, mens første etasje skal bli nytt oppholdssted for skolens førsteklassinger.

Nedenfor er hus og eiendom fotografert fra begge sider av den langstrakte tomten.

I kapittelet ”Mennesket og metallene” har 5. klasse jobbet med forskjellige metaller, deriblant jern.

I den sammenheng prøvde vi oss som smeder på sløydsalen. Vi varmet opp binderser med gassbrennere og hamret metallet til små skrujern. Vi lærte å herde metallet ved å avkjøle det raskt i vann, og å få det seigt ved å avkjøle det langsomt.

Alle fikk prøvd seg som smed og lagd sitt skrujern, selv om ikke alle jernene var helt perfekte.

HL-senteret tilbyr gratis skolebesøk i senterets utstilling for grupper som arbeider med temaer knyttet til senteret og utstillingen. Heldagsbesøket varer i fem timer, og det legges opp til at elevene arbeider selv og presenterer for hverandre.

Etter et innledende foredrag, jobbet derfor elevene i grupper med ulike oppgaver. Her er eksempel på oppgavene de jobbet med:

- Dere jobber i Aftenposten og skal lage en avisside om HL-senteret.

- Dere jobber i nyhetsredaksjonen i en radiokanal og skal lage en tre minutters reportasje fra HL-senteret.

- Lag et ukeprogram til en sommerleir for Hitlerjugend (Sommerleiren skal arrangeres 1936).

(Tekst og bilde hentet fra www.hlsenteret.no. Fotograf: Maria Rosvoll)

(Aug 2008) Det var en forventningsfull gruppe med 1. klassinger som satt fremst i gymsalen når rektor Ella Roll ønsket velkommen til et nytt skoleår. Tradisjonen tro startet vi året med en fellessamling for alle i gymsalen. Nye elever ble presentert, og årets tema ble introdusert. Dette skoleåret har vi temaet TREET.

Rektor kunne også presentere sommerens gladnyhet: Skolen har kjøpt en av naboeiendommen, og har dermed fått en stor utvidelse av området sitt.

Nedenfor er det et utvalg biler fra oppstarten. (Takk til Jarle Waldemar, en av de stolte 1. klasse-foreldrene, for utlån av bilder.)

Spente 1. klassinger ønskes velkommen til ti år på friskolen.
Nedenfor ser vi tiende-klassinger i ferd med å sette fingeravtrykket sitt på  "skoletreet", en symbolsk start på årets tema, TREET.

Som så mange ganger før reiste årets 10. klasse på utenlandstur på starten av det siste året på friskolen. Den 8 dager lange turen gikk med buss til Latvia og til Litauen.  Det ble en tur full av fine opplevelser: En hel uke med høydepunkter!

Reisen gikk via Stockholm med båt til Riga. Deretter var målet Youth with a Mission's base i Talsi. Her var det besøk både i den offentlige skolen i Valdemarpils og i den kristne skolen i Talsi. Elevene våre bidro med et fint program med dans, drama, video og sang.

Fra Talsi gikk turen videre til noen innholdsrike dager i Litauen. Blant annet fikk elevene være med å arbeide praktisk hos Moder Theresa søstrene, og de var også på besøk i et barnehjem. Det var tydelig at dette var et besøk som rørte mange. Som en del av opplegget for turen fikk klassen også gitt videre gaver som var samlet inn på forhånd fra butikker og private.

Det var en glad og takknemlig gruppe som kom tilbake til skolen mandag 15. september. De fikk synge en av sine sanger for Løten Lions klubb som var på besøk på skolen, før de som siste punkt på programmet vasket bussen. Så satte de slitne og fornøyde kursen hjem til egen seng.

Nedenfor er noen bilder fra turen. (Fotograf: Julie Kirkeng)

Pris: Kr. 4.800,-

Undervisningen er ved Albert Hoekstra, som har holdt sommerkurs i Norge siden 1995

Arrangør: Hedemarken friskole

For mer informasjon/påmelding, ta kontakt med Harald Nyen, tlf. 907 26 827, E-post: hnyen@online.no

Mål:

Deltakerne skal lære

å forstå livet fra Guds rikes perspektiv

å oppdage og bruke sine evner og anlegg

å kommunisere og samarbeide mer effektivt når vi

arbeider i team.

Målgruppe:

Sommerkurset er for lærere, førskolelærere, studenter og alle som er opptatt av skole og utdanning. Det sikter ikke mot noe spesielt skoleslag, men mer rettet mot prinsipper som er viktige for alle som er i en situasjon der de skal undervise og veilede andre.

Programmet i gymsalen var det tradisjonen tro 6. klasse som hadde ansvar for. Og lærer Siri hadde gjort en flott jobb. En sprudlende klasse ga oss levende glimt fra historien om grunnloven vår, flagget vårt og nasjonalsangene våre.

Klassen avsluttet med en feiende dans til stor begeistring for en fullsatt gymsal.

Som vanlig var det foreldrene i 6. klasse som hadde ansvar for det praktiske ved arrangementet. Og de gjorde jobben på en fabelaktig måte. Matservering, lek og spill gikk unna til glede for små og store. Og aldri før har det vel vært så mange og så fine gevinster på utlodningen.

Nedenfor er en knippe bilder fra arrangementet.

... og til slutt to personer som var særdeles fornøyde med årets 17. mai-fest: Rektor og selvfølgelig vinneren av årets hovedgevinst ... :D

Tirsdag 10. juni var det sykkeltur for mellomtrinnet. En flott dag med sol og vind. Turen gikk på rolige bygdeveier til Kolboden og Rokosjøen.

Vel framme ved Rokosjøen ble det tid til fisking og bading, lek og fellesskap. Og noen forkomne fuglunger fikk også litt velment omsorg.

 

 

 

Nedenfor er noen bilder fra turen.

Så var den her igjen, årets vakreste fest. Og i år var den vakrere en noen gang! Elevene strålte av livsglede og engasjement, og vi fikk oppleve et variert og innholdsrik juleprogram.

Det startet med prosesjon med 3. og 4. klasse syngende opp midtgangen, bærende på lys. Deretter var det 1. og 2. klasse som imponerte oss med et feiende julespill med engler, gjetere, vise menn og selvfølgelig Maria og Josef.

5. klasse sang og leste profetiene om Jesus fra det gamle testamentet, før 7. klasse framførte en modernisert utgave av skuespillet om skomakeren, og en flott selvlaget dans. Så var det feiende Line dance fra 6. klasse, før en jentegruppe fra 10. klasse framførte en vakker versjon av "Mitt hjerte alltid vanker".

Det hele toppet seg (bokstavelig talt) med et forrykende trampetshow med elever fra mellom- og ungdomstrinnet under kyndig ledelse av gym-lærer Audun. Nedenfor er et utvalg bilder fra kvelden.

Det ble en flott opplevelse for de som tok turen til Løten kino 22. eller 23. april. Ungdomsskoleelevene hadde øvd på musikalen ANNIE hele vinteren, og nå var det "eksamen". Og det ble tre forestillinger fulle av innsats, liv og glede. For oss som var med ble dette festdager som vi ikke kommer til å glemme.

Også journalisten fra Hamar Arbeiderblad var imponert og syntes både presentasjonene, kostymene og kulissene var profesjonelle.

Så nå gleder elever og lærere seg over det gode resultatet og ikke minst over det gode samarbeidet og samholdet dette musikalprosjektet har gitt.

Og siden bilder sier mer enn mange ord, så følger nå en liten bildekavalkade fra musikalen.

Selv om det allerede er en måned siden jul, er det bare en uke over halvgått skoleår. Så på tradisjonelt vis, feiret ungdomstrinnet avslutningen på første semester med en skikkelig maskeradefest. Elever og lærere stilte opp pyntet i flotte kjoler og dresser og med masker i mange farger. 

Festkomiteen hadde jobbet godt på forhånd, og det var en festpyntet gymsal som møtte elevene denne lørdag kvelden. Programmet gikk slag i slag med god mat, musikk og dans, og mye lek og moro. Og det hele avsluttet med et flott fyrverkeri, som seg hør og bør på en nyttårsfest. Bildene nedenfor gir deg et lite inntrykk av den gode stemningen.

Etter en velfortjent ferie er det nå bare noen dager igjen til skolen starter igjen. Mandag 18. august samles igjen alle elevene i gymsalen i 1. time for oppstarts-samling.

Dette skoleåret kan vi ønske velkommen flere elever enn noen gang før. Per i dag ser det ut til å bli omlag 165 elever ved skolen fra oppstart.

 

Vennskap var skolens felles tema for skoleåret 07-08. Vi startet året med at alle håndhilste på alle, og siste uka samlet vi oss i en stor ring på skoleplassen. Men selv om det er slutt på "vennskapsåret", håper vi vennskapet blomstrer videre i det nye skoleåret.

Nedenfor er noen bilder av store og små i fra lek og aktiviteter på vennskapsfesten.

Mai og juni er tiden for turer og avslutninger. Våren er kort, så det gjelder å komme seg litt ut i varmen før høsten setter inn ...

Til høyre ser vi noen 2. klassinger som tar seg en velfortjent hvil i varmen!


På denne siden har vi samlet noen bilder fra ulike arrangement og turer på slutten av skoleåret 07-08.

7. klasse (ovenfor) og 6. klasse (nedenfor) deltar på Tine-stafetten
På bildet over ser vi 2. klasse på tur til skogmuseet.
På bildene over og under ser vi 2. klasse på tur til dammen.
På bildene over og under ser vi fra småtrinnets flotte sommer-forestilling
Og her er 4. klasse på kanotur!
En strålende 1. klasse som heldige vinner av vester i Elias-konkurransen
Og så sier vi takk for laget og lykke til videre til kull-92. En FLOTT gjeng!!
... og så har elevene tatt ferie, og lærerne har en liten sommerfest.
Men ikke før du vet ordet av det er høsten her igjen ... :D

 

Et indiansk ordtak sier at det beste vi kan gi barna våre er røtter og vinger. På mange måter er dette dekkende for det arbeidet vi ønsker å drive på Hedemarken friskole. Vi ønsker å gi barn og ungdom både identitet og handlingskraft. Utfordringen er hvordan vi utfører og tar vare på dette i skolens daglige arbeid. Er det samsvar mellom intensjoner og skolens praksis? Med dette spørsmålet som bakgrunn foreldremøtet se nærmere på følgende hovedtema:

 

Forholdet mellom skolens INTENSJONER og skolens PRAKSIS

 

1)      Hva slags ”røtter og vinger” ønsker Hedemarken friskole å gi videre til elevene?

-         hva er friskolens identitet og verdier

-         hva er friskolens målsettinger og visjoner

2)      Hvordan lykkes vi som skole med dette arbeidet, og hva kan vi forbedre?  

-         Hvordan opplever du som forelder at skolen påvirker barnet ditt?

-         Hva sitter barna igjen med fra undervisning, samlinger og turer?

-         Hva kan vi som skole gjøre bedre? Hva er positivt, hva synes du mangler?

 

Program for foreldremøte

-         Kaffe og samtale rundt bordene

-         Kort presentasjon i ord og bilder av friskolens bakgrunn og historie

-         Innledning til hovedtema: Forholdet mellom skolens intensjon og praksis

-         Kort foreldreundersøkelse (se nedenfor), samtale rundt bordene om tema

-         Avslutning i plenum

 

Foreldreundersøkelse

Det er viktig for oss hvordan dere som foreldre opplever skolens arbeid. På møtet vil vi derfor gjennomføre en kort skriftlig undersøkelse med utgangspunkt i spørsmålene ovenfor.

For dere som gir samtykke til det vil undersøkelsen også inngå i det forskningsarbeidet som Nils Helge Karstad driver ved skolen dette året. (Nærmere informasjon vil bli gitt på møtet.)

 

Håper du har mulighet til å delta på dette viktig møtet om skolens arbeid. Velkommen!

Ei uke etter minnedagen for Holocaust var det Israel-dag på friskolen. I den anledning var det besøk både av Dag Ottar Reiten fra Høgskolen i Hedmark og rabbiner Joav Melchior fra Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo.

Elevene på mellomtrinnet og ungdomstrinnet fikk en grundig og interessant presentasjon av Israel og jødedommen. Dag Ottar Reiten viste lysbilder og fortalte, mens rabbiner Melchior ga en spennende innføring i hva det vil si å være en troende jøde. Det var en engasjert rabbiner som fortalte og svarte på spørsmål fra interesserte elever. Joav Melchior er den åttende i rekken av rabbinere i sin familie.

Nedenfor ser vi bilder fra besøket.

Så er et nytt skoleår i gang på Hedemarken friskole. Elevene var på plass med nye og og gamle skolesekker, og stolte foreldre fulgte spent med sine første-klassinger. Vi gleder oss over å ha 165 elever ved skolen ved starten av skolens 19. driftsår.

Det er jo en spesielt spennende dag for alle som begynner i første klasse. På bildet nedenfor ser vi noen av dem, sammen med fadderklassen sin.

Siste skoledag før vinterferien arrangerte elevrådet talentiade for 5. til 10. klasse. Det ble en flott samling med mange varierte innslag og god stemning i gymsalen.

En fra hver klasse satt i juryen og to gutter fra 8. klasse ledet programmet med trygg hånd. Som du kan se på bildene nedenfor var det stor innlevelse og topp innsats, og programlederene sparte ikke på komplimentene. Til og med et par lærere var frampå med den kjente lærer-slageren: Tuppen og Lillemor.

Til høyre ser vi vinnerne av årets friskole-talentiade.

(Bildene er tatt av Torstein Martinsen)

En gruppe spente og ivrige 5 - 6 åringer var møtt fram til årets førskoledag. Foreldre og barn ble ønsket velkommen av rektor og lærer. 14 barn har til nå fått plass i høstens 1. klasse.

Fadderelevene fra 6. klasse gjorde en god jobb med at alle skulle få et godt møte med skolen. Selv om dagen startet med regn, ble det en flott dag både med "skole" og lek, og etterhvert kom sola fram og kommende elever og "faddere" kunne kose seg sammen ute i skolegården.

Programmet for dagen blir slik:

13.00 - 14.30 Salg av middager

13.30 - 15.30 Salg av pølser, is og brus

14.00 - 15.30 Leker og loddsalg

14.30 - 15.30 Kaffe og kaker

15.45 - 16.30 Festsamling ved 6. klasse, loddtrekning

Det blir i år solgt gryterett med salat til kr. 70. familiepris maks kr. 200. Pølser kr. 10. Hver familie tar med seg kake og kakespade til felles kakebord, kaffe og te til eget bruk. Noe å sitte på ute er også lurt å ta med.

(Mai 2009) Uka før 17. mai fikk friskolen ekstra stort besøk. To av elevene hadde valgt hest i stedet for buss som transport til skolen.  Så til stor glede for mange av de andre elevene var det hyggelige hester i skolegården.

 

 

Noe ridekurs ble det dessverre ikke denne gangen, men det er jo et fint innslag i friminuttet å kunne slå av en "prat" med et par flotte hester.

Igjen ble det en flott 17. mai-fest, i år med sol og passe varmt for bunadskledde barn og voksne, som hadde møtt tallrike opp både til tog og fest på skolen.

Dette er dagen for gode tradisjoner. Først 17. mai-tog fra kirka til tinghuset, med marsjerende og syngende elever, og godt oppmøte fra tidligere kull som skapte liv og glede i baktroppen! Så var det middag og is og brus og lek og kaffe i skolegården. Og til slutt et feiende flott festprogram i gymsalen. Tusen takk til 6. klasse med lærere og foreldre som virkelig hadde jobbet for å lage fest for alle som kom.

Årets Tinestafett for 6. og 7.klasse var i Romedal torsdag 14.mai. 6.klasse var første gruppe ut og til tross for en liten regnskur ved første heat, greidde elevene seg fint. De gav det de hadde og de som ikke løp, heiet seg hese og tok i mot sine medlever med ros og oppmuntringer. 6.klasse stilte med to lag i år også og begge lagene gjorde en flott innsats

Været var litt bedre da det ble 7.klasse sin tur. De gjorde også et godt løp. Vi fikk ikke vite noe endelig resultat, men som arrangøren sa til samtlige deltagere;” Det viktigste er å delta og ikke å vinne”. Da solen skinte ved lunsjtid og det vanket i gratis Tine produkter, var i alle fall lærerne enige om at dagens innsats var verdt turen til Romedal i år også!

 

"Deg være ære, Herre over dødens makt, evig skal døden være Kristus underlagt!" Med rungende sang avsluttet elever og lærere årets påskesamling i gymsalen. Da hadde de igjen fått høre påskens dramatiske fortelling, levende presentert av Ole Kristian Sameien.

Elever fra 4., 7. og 10. klasse deltok med flott sang i den påskepyntede gymsalen. Nedenfor er noen bilder fra samlingen.

Det arrangeres en salg / byttedag på friskolen, lørdag 18 April kl 11:00—15:00.
Rydd i skap, garasje loft og kjeller.
Sportsutstyr og sportsklær ( sommer og vinter), alt du ikke trenger kan du selge til andre som trenger det.

9 klasse vil selge kaker og kaffe til inntekt for klassetur. Her blir det god gammel torghandel møt opp.

Har du spørsmål kontakt Stein Erik Helmersen 97 58 48 98.
Eller Synnøve Haugen  90 91 85 66

Torsdag 23. april hadde elevene i 9. klasse en flott tur til Hunderfossen. Der besøkte de Energisenteret, og fikk være med på et interessant og variert program om energi og elektrisitet.

Klassen fikk være med på Energitesten, fikk foredrag, spilte Energispillet, fikk omvisning, så på film og lærte å utføre en enkel elektrisk kopling. 

Det var en godt fornøyd klasse som reiste sørover igjen til Hedemarken ved skoledagens slutt.

Onsdag 20. mai deltok klassene på mellomtrinnet på "Skolesprinten 2009" som Løten o-lag arrangerte for skolene i kommunen.

Selv om det ble noen få regndråper i løpet av dagen, var det stort sett bra vær og fin innsats fra elevene. Nyttig trening i orientering, og det viktigste på en slik dag er å delta, ikke å vinne.

 

Nedenfor er noen bilder fra dagen.

I slutten av mai hadde elevene på småskolen en spennende skoledag med besøk på en gård der de fikk holde og kose med nyfødte lam.

Det ble mye klapp og kos og etterpå fikk elevene ferske boller og saft servert inne i stua.

Som det vises på bildene er det stas å kunne ha en skoledag på gården.

Torsdag 28. mai var 6. og 7.kl på Oslotur. Første mål var Akershus festning med en guidet tur ute, der temaet var middelalderen.

Deretter gikk turen til folkemuseet på Bygdøy, der elevene fikk høre om samenes historie.

 

 

Turen var vellykket, været var topp og elevene eksemplariske.

"Treet" har vært tema for skoleåret 08/09. Tirsdag 16. juni markerte elever og lærere slutten av temaåret ved sammen å forme figuren av et tre i skolegården.

Markeringen startet i gymsalen der småskolen framført sanger fra "Den levende skogen". Noen dager før hadde de framføring av hele dette flotte syngespillet av Tor Karseth på avslutning for foreldrene.

Etterpå var det ut i skolegården der elevene etter tre-formasjons-forsøket stilte seg i en stor sirkel etter fødselsdag, slik at rekka startet med det første januarbarnet og endte med den siste i desember. Alle med fødselsdag i sommerferien ble gjort ekstra stas på med den bursdagssangen de så ofte har gått glipp av.

Til slutt vanket det is til alle, og elever og lærere pratet og hadde et hyggelig avbrekk fra arbeidet i klasserommet. En fin felles avslutning før en velfortjent sommerferie.

Så har et nytt kull forlatt friskolen. Torsdag kveld, 18. juni, var gymsalen pyntet til fest, og elever, foreldre og lærere stilte opp i finstasen for å feire avslutningen av tida i grunnskolen.

Dette ble nok en gang en avslutningsfest preget av både takknemlighet, glede, vemod og forventning. Elevene hadde satt sammen et flott program med sang og musikk, humor og alvor. Selvfølgelig ble det mange (og gode:) taler, og tidsskjema sprakk som seg hør og bør på en slik kveld.

I august reiste 7. kl. på skoletur til Nordtun. Vi dro med nattog til Trondheim, hvor vi stoppet for å se Nidarosdomen. Derfra tok vi Hurtigruta til Bodø. Det ble en natt på den store båten med gode lugarer og mye kortspill. I Bodø besøkte vi Luftfartsmuseet, før vi tok en liten hurtigbåt ut til Grønøy. Der ble vi hentet av folk fra UIO-basen på Nordtun. Her skulle vi være de neste spennende fire dagene.

Vi fikk oppleve en dag i fjæra og på sjøen, med båt, kanoer og masse fisk. Vi fiksa middag til alle på basen, faktisk! Dagen etter var vi på 5-timers fjelltur til Risnes tind, 500 meter over havet. Den mest spennende dagen var vi inne i dype, trange grotter, så smale at vi bare så vidt kom oss igjennom… Etterpå gikk vi ned en trapp med over 1000 trappetrinn på utsiden av fjellet. Det var ganske skummelt. Trappa var så bratt at vi gikk baklengs noen plasser…

Siste dagen gikk vi inn til Svartisen og fikk ta på isbreen. På vei tilbake gikk vi gjennom en elv av smeltevann fra breen, vi målte vannet til 1 grad celsius! Det var bitende kaldt! Takk for en fantastisk tur med en herlig gjeng og nydelig natur!

Gry Hanken (Klassestyrer i 7. klasse)

Det har blitt en fin tradisjon på friskolen at det arrangeres påskefest for hele skolen siste dag før påske. Elevene presenterte flott skuespill og sang og musikk, og Trond Sæthren hadde en kreativ og god påsketale.

3. og 4. klasse var først ute med en fin dramatisering av påske-fortellingen, med sprudlende sang, fine kostymer og levende ansikter. Så var det Trond Sæthren sin tur, som benyttet seg av diverse medbrakt utstyr og litt elevhjelp for å understreke det han hadde på hjertet. 5. klasse stilte med flott blokkfløytemusikk, og inn i mellom ledet elever fra ungdomstrinnet salen i påskesanger. Nedenfor er noen bilder fra samlingen.

I år fikk friskole-elevene den ære å gå som første skole i flaggtoget fra Løten kirke til Tingberg. Som vanlig var det godt oppmøte, og elevene klemte til med sang og jubel og hurrarop underveis.

17. mai er en dag full av gode tradisjoner, så etter at togturen var unnagjort, var det på tide med rømmegrøt og spekemat og pølser, is og brus på friskolen. Det var mye folk og god stemning på skoleplassen. I tillegg til nåværende elever med familie og venner så er 17. mai også blitt en dag der mange tidligere elever tar seg en tur tilbake til skolen.

Festen ble avsluttet med en flott forestilling i gymsalen, der det også dette året var 6. klasse som sto for programmet. De ga oss en internasjonal vinkling av 17. mai, med dans og sang og intervjuer fra Karl Johan i Oslo. Blant annet fikk den festkledde forsamlingen høre hvordan 17. mai feires på boreplattform i Nordsjøen.

Nedenfor er noen bilder fra dagen.

Det var en opplagt og spent gruppe med tiendeklassinger som gikk om bord i Air Baltic sin avgang til Riga, tirsdag 7. september. Ut på kvelden var de framme ved det første målet, den lille byen Saldus i Kurland vest i Latvia. Her skulle klassen bo i fire netter under enkle forhold ut fra det elevene var vant med: Ett stort overnattingsrom for jentene og ett for guttene, én dusj på deling, én utedo og én innedo. Men det fungerte fint, og det var lite klaging.

Dagene i Saldus ble brukt til besøk på tre skoler, flere turer til et daghjem i byen og besøk til fattige familier. Elevene fikk dermed kontakt med en virkelighet som er ganske forskjellig fra den norske, selv om avstanden til Latvia ikke er stor. Det var tydelig at mange av barna som elevene var sammen med på daghjemmet, satte stor pris på besøket.

Lørdagen ble brukt i Riga, med besøk i okkupasjonsmuseet og på torget ved gamlebyen. Så gikk turen vestover med rutebuss til Vilnius. Her bodde elevene tre netter på ungdomsherberge like ved gamlebyen i Vilnius. Besøket på KGB-museet i byen var et av høydepunktene. KGB-museet er det samme huset som tidligere fungerte som KGB-hovedkvarter, og elevene kunne se cellene, torturkamrene og avrettingsrommet, der KGB for relativt kort tid siden var i aksjon. Ellers ble de siste par dagene i Vilnius blant annet brukt til fellesskap, shopping og se-seg-rundt. Det var en ekstra spiss på opplevelsen at Litauen tok bronsemedalje i VM i basket mens elevene var i Vilnius. Stemningen i hovedstaden var derfor svært god det siste døgnet.

Fornøyde elever og ledere kunne oppsummere uka med at turen hadde vært en fin opplevelse: Mange verdifulle inntrykk, godt fellesskap, så godt som ingen skader eller sykdommer, ingen som mistet verdisaker, godt vær og flinke og presise elever. Nedenfor er noen glimt fra turen, i kronologisk rekkefølge.

Ovenfor: Elevene framfører en dans på skolebesøk første dagen i Saldus.

Ovenfor: Fast samlingsplass rundt bålet i hagen der elevene bodde i Saldus.

Ovenfor: Noen av elevene på besøk hos en familie i Saldus.

Ovenfor: Tre bilder fra besøk på daghjemmet i Saldus.

Ovenfor: Tre bilder fra besøk på en skole utenfor Saldus.

Ovenfor: Fire bilder fra siste kvelden på daghjemmet i Saldus.

Ovenfor: Avskjed med vertskapet i Saldus.

Ovenfor: Fire bilder fra hyggelige dager i Vilnius.

Det var godt vårvær i Løten da en gruppe spente og ivrige 5 - 6 åringer sammen med foreldre var møtt fram til årets førskoledag på friskolen. 18 barn har tatt i mot plass i høstens 1. klasse, noe som betyr at klassen er full.

Foreldre og barn ble ønsket velkommen av rektor og lærer. Barna fikk en liten smak av hva det er å være skoleelev, og ikke minst fikk de prøve det flotte nye klasserommet på Rogne. Dessuten gjorde fadderelevene fra 6. klasse en god jobb med at de kommende elevene skulle få et hyggelig møte med skolen.

Nedenfor er noen bilder fra dagen.

OPPTUR er et arrangement i regi av Den Norske Turistforening der 8. klassinger fra ungdomsskoler over hele landet blir invitert til en dag med friluftsliv og fysisk aktivitet. Onsdag 2. juni var det til sammen 1170 8.klassinger fra 14 skoler på Hedemarken som deltok. Det var nesten 100 voksne og over 40 funksjonærer som var med og organisert opplegget.

Turen gikk fra St Olav til Stenfjellhytta, videre forbi Lageråkvisla og den blåmerkede stien ned til Gåsbu. På Stenfjellhytta ble det delt ut oppskjært frukt. Været var ypperlig og humøret var på topp hos de fleste. Så dette ble virkelig en opptur, selv om turen for det meste var en nedtur, - fra St Olav og ned til Gåsbu. Nedenfor er noen bilder fra turen. (Info hentet fra www.hht.no og www.facebook.com/OPPTUR)

Torsdag 3. juni var det jungeldag på friskolen: Tida var kommet for 7. klasse sin framføring av "Jungelboka". I gymsalen var det jungelkulisser, og elevene var flott sminket og klar som ulver, slange, bjørn, tiger og de andre dyra fra "Jungelboka".

Generalprøven på forestillingen ble gjennomført med elevene fra barneskolen som engasjert publikum, mens hovedforestillingen om kvelden var for foreldre og familie. Og kull-97 fikk virkelig vist sine ferdigheter både som skuespillere og sangere. Alle elevene i klassen hadde en eller flere roller i stykket, og vi fikk se mye morsom og sjarmerende dramatisering. Dette var musikalversjonen av Jungelboka, med mye fengende og gøyal musikk. Alle elevene var med og sang, og de fleste i klassen deltok også som solister. Faktisk sang de fleste jentene og alle guttene i klassen (!) solo i løpet av forestillingen.

Også denne gangen endte historien godt. Mowgli overvant Shere Khan, og vennskap og glede var i fokus. Applausen etter den avsluttende sangen var langvarig og fortjent.

I uke 23 ble skolebøkene ryddet bort på mellomtrinnet, og i stedet var det hammer og spiker og planker og materialer som var i fokus.

De tre klassene gjennomførte et teknologi-og-design-prosjekt der elevene selv skulle planlegge, bygge og teste en byggekonstruksjon. Målet var blant annet at elevene skulle kunne beskrive konstruksjonene sine og forklare hvorfor noen er mer stabile og tåler større belastninger enn andre. 

De kunne velge mellom å lage en kastemaskin, en flaskerakett eller å bygge et tårn som skulle bære en person. Nedenfor er bilder av noen av de flotte produktene som elevene laget denne uka.

Så var det igjen tid for å feire at et elevkull har fullført sine 10 år ved friskolen. Torsdag 17. juni var gymsalen pyntet til fest, og elever, foreldre og lærere stilte opp i finstasen for å feire avslutningen av tida på friskolen.

Dette ble en avslutningsfest preget av både takknemlighet, glede, vemod og forventning. Elevene hadde satt sammen et flott program med sang og musikk, humor og alvor. Og det var fin variasjon i de musikalske innslagene. Her var det både jazz-saksofon, sologitar, pianomusikk og solosang. I tillegg var det dans og turn på høyt nivå. Elevenes takketale var det også høyt nivå over. En fin kveld som ble en god avrunding på friskoletida.

Skoleåret 2010/-11 er det tjuende året for friskolen. Aldri har så mange elever startet opp på skolen som denne høsten. 1. klasse er allerede fylt opp med 18 elever, og totalt er det 169 elever ved skolen.

Det er også nye elever i flere av de andre klassene, og det er sannsynlig at skolen i løpet av dette skoleåret vil passerere 170 elever. Det er også flere nye ansatte ved skolen dette året, og det er totalt over 30 ansatte ved skolen.

Å starte på skolen i første klasse er en milepæl i livet, og nedenfor har vi noen flere bilder av årets nye førsteklassinger. Først ser vi en spent gjeng sammen med lærer Ingrid Norum på åpningssamlingen i gymsalen. Deretter er de sammen med fadderklassen sin, utenfor det staselige bygget der 1. klasse holder til.

På det nederste bildet har en svært begeistret vaktmester klart å snike seg med ...

Høstens andre skoledag brukte ungdomsskole-elevene på tur i Løten-fjellet. Turen gikk fra Budor om Svaen og til Målia. Dette er en tur på omlag 10 kilometer til sammen, så det ble en grei utfordring for ungdommene.

Det ble en fin, men litt bløt tur, særlig for elevene som hadde valgt å bruke joggesko. Men det var mye godt humør underveis, også hos de som ble ganske våte.

På Målia ble det en god pause med grilling og ulike aktiviteter, før turen gikk videre østover til Støregarden. der bussen sto og ventet.

Fredag 27. august var 3. klasse med på opptak til Jarle-TV, som er et kristent "barne-TV"-program som et foreldrepar på skolen står bak. Det hele var en stor overraskelse for klassen.

Klasserommet ble studio, med lys og Tv-kamera, filmfotograf og produksjonsfolk. Så var det opptak med flere spennende tryllenummer, og elevene fikk oppleve på nært hold hvordan et TV-program blir til.

Nedenfor er noen bilder fra prosessen.

Søndag 22.august satt 17 elever og 4 voksne på toget til Trondheim. Vi var alle spente på hva de neste seks dagene ville bringe. Vi dro videre med nattog til Bodø, og trodde vi skulle få sove litt. Det ble til sammen 15 timer med tog og ganske lite søvn. Men det var en frisk og glad gjeng som gikk av toget i Bodø neste morgen. Vi hadde hele den formiddagen på Luftfartsmusset og så tok vi hurtigbåt ut til Grønøy, der UIO-basen ligger.

Vi fikk fire fantastiske dager med solskinn og oppholdsvær, ikke en regndråpe å se! Tirsdag var en fysisk utfordrende dag da vi besteg Risenstind, en flott fjelltopp med fantastisk utsikt. Onsdag var en mer mentalt utfordrende dag, da dro vi til Glomfjellet og krøp i trange grotter inne i berget.

Torsdag dro vi til Svartisen og fikk se denne store, blå isbreen på nært hold. Utfordringen denne dagen kom på vei ned da vi måtte gå gjennom to elver med isvann fra breen. Ullsokker til tross; en særdeles kald opplevelse! Fredag sto sjø og fjæra på programmet, og utfordringen denne dagen var nok for mange å smake på de kokte sneglene og blåskjellene. Vi fiska 9 torsker og 1 makrell, og vi padla kano, og noen velta kano...

Vi har hatt en helt fantastisk uke, hvor vi har blitt bedre kjent med hverandre og med oss selv. Elevenehar vokst på alle utfordringene, og de har lært at det lønner seg å tenke positivt. De besto vikingtesten med glans! Makan til flott elever! (Skrevet av en entusiastisk 7. klasselærer, Gry Neema Hanken.)

Alv Magnus var hovedgjesten på årets første storforeldremøte. Han fokuserte på det som er årets fellestema for friskolen: Youth with a Mission. Det ble en inspirerende innføring i 50 år med misjon, hjelpearbeid og opplæring. Hedemarken friskole er tilknyttet Youth with a Mission (YWAM), og det var derfor naturlig å ha et spesiellt fokus på denne organisasjonen når den i år har 50-års-jubileum. Alv Magnus ga oss både en oversikt og personlige glimt inn i YWAM’s historie.

YWAM bygger på en visjon som Loren Cunningham fikk for 50 år siden. Visjonen var en banebrytende og ny tanke: Å sende ut ungdom i misjon. I løpet av disse femti årene som har gått har det blitt store resultater ut fra dette arbeidet, gjennom en målrettet satsing på opplæring kombinert med praksis. “Å kjenne ham og gjøre ham kjent” (YWAM’s motto). Etter hvert ble også barmhjertighetsarbeid en sentral del av YWAM’s arbeid, gjennom blant annet arbeid i flyktningeleirer og “Mercy Ships”. YWAM’s universitet, “University of the Nations”, er det første og eneste globale universitetet. Her er det elever fra 170 forskjellige land.

I 1972 ble den norske delen av YWAM startet som “Ungdom i Oppdrag”, UIO. I 1989 var 2000 norske ungdommer med å spre den symbolske ilden fra Jerusalem, utover landet. Tusenvis av norske ungdommer har gjennom årene vært ute i lang- eller kortidsmisjon for YWAM, og blant annet fått stå sentralt i å bygge opp et kristent arbeid blant Shan-folket, der det i dag er 14 husmenigheter tilknyttet dette arbeidet.

Fruktene av YWAM's arbeid gjennom 50 år er det bare Gud som har oversikt over: “Enhver kan telle kjernene i et eple, men ingen kan telle eplene i en kjerne.” (kinesisk ordtak)

Torsdag 23. september satte så godt som hele staben ved friskolen kursen sørover mot Restenäs i Sverige for å være med og feire Youth with a Missions 50-års-jubileum sammen med hundrevis av YWAMere fra Nord-Europa. Grunnleggerne, Darleen og Loren Cunningham, var hovedtalere.

I 2010 er det 50 år siden Youth with a Mission ble startet av Loren Cunningham. Hedemarken friskole er knyttet til denne verdensomspennende misjonsbevegelsen. Den har over 16000 arbeidere på over 1000 ulike steder i mer enn 150 land. Hvert år går flere tusen ungdommer på Discipleship Training School (DTS), og YWAM driver også et stort verdensomspennende universitet.

Jubileumsfesten i Sverige var en del av rekke med lignende arrangement verden rundt. Darleen og Loren Cunningham deltar med undervisning der hovedfokuset er veien videre for YWAM, med forventning om stor vekst i arbeidet for å nå ut med evangeliet og barmhjertighetstjenester. Restenäs, som er YWAMs hovedbase i Sverige, fikk et stort håndslag fra deltagerne på feiringen da det på et av møtene ble samlet inn over 1 million kr for å betale ned eiendommen. På avslutningsmøtet ble deltagerne invitert til å skrive under på en erklæring om å være med å støtte arbeidet videre med å fullføre YWAMs visjon.

Julefest i låven på Grimerud har blitt en fin tradisjon der alle klassene på barnetrinnet deltar med innslag. Som tidligere år var det 1. og 2. klasse som framførte juleevangeliet med sang og drama og stor innlevelse. Men det var 3. og 4. klasse som åpnet kvelden på en stemningsfull måte, med sang og julelykter. 

5. klasse kom fram i cowboy-antrekk og framførte en stilig line-dance, mens 6. klasse stilte som kor og sang julesang med et godt utvalg av solister. Elevene fra 7. klasse deltok flere ganger i løpet av kvelden: De var med som flinke forsangere, dyktige hiphop gutter som nok har øvd noen timer, og hele klassen stilte opp med skuespill, og en nydelig flerstemt versjon av "Mitt hjerte alltid vanker".

Fredag 12. november var ungdomsskolen på Oslo-tur og besøkte Teknisk museum. Elevene var delt i 2 grupper som deltok på hvert sitt opplegg: Det ene om overflateenergi / såpebobler, det andre om ren energi / solcelle-legobil.

"Såpeboble-gruppa" fikk demonstrert en rekke eksempler på flott såpeboble-kunst. "Lego-gruppa" fikk en innføring i ulike energiformer, før de skulle konkurrere om å bygge den beste solcelle-legobilen. Resten av tida på Teknisk museum ble brukt på Vitensenteret og på ulike utstillinger i museet.

Nedenfor er noen bilder fra dagen. (Foto ved: Giulia Galdi og Nils Helge Karstad)

Det er Liv og Jan Ivar Martinsen som har laget og satt opp den nye foringsautomaten. Nedenfor forteller Liv litt om fuglelivet i "gapahuk-skogen":

- Den 9.januar var Jan Ivar og jeg inne ved skolens gapahuk i Engelaughagan og satte opp en nylaget foringsautomat med litt store dimensjoner. Det er plass til 14 kg frø i den. Jan Ivar  har snekret og jeg har beiset kassa. Når man har en stor automat, behøver man ikke fylle etter med solsikkefrø så ofte. Årsaken til at vi forer fuglene i skogen, er at det skal være mange fuglearter å se når elevene kommer dit på turene sine. Hvis man ikke forer, er det ikke så mye å se om vinteren. Men nå kommer toppmeis (se bildet nederst), spettmeis, granmeis, svartmeis, kjøttmeis og blåmeis, dompap, gråsisik, nøtteskrike, flaggspett og kanskje flere.

Vi har hatt hekking i 13 av fuglekassene våre i 2010;

Det har vært disse artene: kjøttmeis, svarthvit fluesnapper, svartmeis og spettmeis. Vi har dessuten hatt bol av ekorn i den store uglekassa 3 sesonger på rad.  Sist i juni 2010 var det 5 ekornunger under en krull med skjegglav.

God tur til gapahuken i det nye året til alle elever og voksne! 

Mvh Liv Martinsen!

Det har blitt en tradisjon på friskolen at ungdomstrinnet feirer avslutningen av 1. semester med en nyttårsfest. I år ble dette en skikkelig 70-talls-fest. Her var det flower-power for alle penga, og ungdommene hadde vært utrolig flinke til å hente fram klær og pynt og effekter som satte den rette stemningen.

Kvelden startet med et velsmakende varmt måltid, og så gikk det slag i slag med innslag og program, musikk og dans, før kvelden ble avsluttet med et stilig fyrverkeri. Nedenfor er en del bilder fra kvelden.

Eva Kondradsen: Verdiformidling i hverdagen - hvem tar ansvaret?

Nedenfor er det noen glimt fra det Eva Kondradsen formidlet på vinterens storforeldremøte ved Hedemarken friskole.

Tydelighet i verdiformidling er viktig.

En tydelig skole gir trygge barn. Skolen skal stå for noe, og på den måten hjelpe foreldrene. Foreldrene har hovedansvaret for verdiformidlingen, skolen og fritidsaktiviteter er hjelperne. Foreldrene lever et liv sammen med barna, og vil uansett formidle verdier. Familien er den viktigste “åndelige” cellen, som klarest fostrer barnas åndelige liv. (Undersøkelse formidlet av Willow Creek.)

Det er viktig å ta barnas åndelige liv på alvor. Daglig Bibel-formidling er viktig. Ikke vent på en “andektig” holdning. Barna hører etter, selv om de ikke alltid er i ro. Anbefalt bok: Knut Tveitereid, “En helt overkommelig Bibel”

Vi må bli bevisst hva vi formidler. Foreldrene må ta lederskap i familien. En god leder vet hvilke verdier han ønsker å gi barna. Det er verdiene som setter atmosfæren i hjemmet. Samtidig er ikke barna våre prosjekter. De er en del av livet mitt, og de er fullverdige mennesker. De skal behandles som venner, med respekt og verdighet.

Målet vårt er å bli myndige foreldre.

- Myndige foreldre: Aksepterer barna. Setter krav og klare grenser, men gir frihet innenfor grensene. Er engasjerte i barnas liv, men ikke kontrollerende.

- Autoritære foreldre: Krever mye av barna, men er ikke så opptatt av hva barna ønsker.

- Ettergivende foreldre: Forståelsesfulle, men skygger unna konflikter og krav.

- Uangasjerte foreldre: Likegyldige, og følger sjelden opp barna.

Det er foreldrenes ansvar å trene barna i sentrale verdier:

- Takknemlighet: Lær dem å takke for hjelp, øv dem i å takke for maten.

- Vennlighet: Øv dem i å være oppmerksome på andres behov. Lære dem å hilse, som innledning til en sosial kontakt.

- Fred: Det er forskjell på uro og ufred. Det er viktig å lære barna å kunne løse opp i spenninger og konflikter.

- Gavmildhet: Hjelpe dem til å dele med venner og å gi penger til noe konkret.

- Finne glede i arbeid: Når de får være med å ta del i arbeidet hjemme, blir de selvstendige og lærer konsentrasjon om en oppgave. Ta barna med i det du gjør, selv om det tar dobbel så lang tid.

Som en del av emnet ”Luft i bevegelse” i naturfag, jobbet 6. klasse med hvordan vinden kan være til nytte på ulike måter. For å teste vindens egenskaper trosset elevene januarkulda og gjorde en super innsats. Dragene gikk så det suste!

Nedenfor er en del bilder fra prosjektet.

Hvert tredje år setter ungdomstrinnet ved Hedemarken friskole opp en stor musikal. For 6 år siden var det Spelemann på taket, for 3 år siden var det Annie, og i år var turen kommet til The Sound of Music. Musikalen handler om den foreldreløse Maria Rainer, som prøver å gå i kloster, men som ender opp som mor til kaptein Georg von Trapp sine syv barn. En gripende historie fra virkeligheten, om en sangglad familie som til slutt må rømme opp i fjellene for å slippe unna nazistene.

Ungdomsskole-elevene gjorde en strålende innsats, både på scenen og bak scenen. Det ble to fullsatte forestillinger der tilskuerne fikk oppleve drama, sang, musikk og dans framført med stor innlevelse. Elevene viste kreativitet og kunstnerisk ferdighet på et høyt nivå. Her var det både festlige og rørende sanginnslag, vakre danser, feiende marsjer og solid skuespill som spente fra det festlige og morsomme til det dramatiske og gripende.

Sanger og danser ble akkompagnert av et lite orkester sammensatt av elever, foreldre og lærere. Kulisser og kostymer var laget i et samarbeid mellom lærere og foreldre. Også her var det lagt ned mye tid og energi. Nydelige kostymer, flotte kulisser, god musikk og dyktig arbeid med lyd og lys var med å gi en fin "atmosfære" for de ulike scenene.

Tirsdag 13 sept. hadde barnetrinnet fysisk aktivitetsdag for 1-7.kl. på stadion i Løten.

Halve dagen hadde vi friidrett og andre halve var det fotballturnering.

Nedenfor er noen bilder fra aktiviteter og fotballturnering.

Det var 6 A-laget som gikk av med seieren og som fikk spille mot lærerne, og elevene vant!

Årets skoletur for 10. klasse ble noe utenom det vanlige. Turen gikk i år til Albania, på grunn av at Nathan, som har gått et halvt år i kull96 på friskolen, bor med familien sin i Tirana.

I samarbeid med Ungdom i Oppdrag i Albania og lokale menigheter i Tirana, fikk klassen være med å arrangere to 3-dagers barneleirer. Her var elevene med og ledet ulike aktiviteter: Sang, musikk, dans, forming, lek og aktivitet. Det var tydelig at både de norske elevene og de albanske barna og ungdommene hadde stor glede av fellesskapet disse dagene.

Elevene hadde også en utendørs “forestilling” i en skatepark i hovedstaden, og fikk god respons og fin kontakt med albanere som stanset opp for å se på.

Albania har en unik historie i Europa, og gjennom det ni dagers lange oppholdet fikk elevene bli kjent med en kultur og et samfunn som ingen av dem hadde vært i kontakt med før. Gjennom samtaler og samvær, vandring i gatene og på marked, besøk på historiske steder og museum, fikk alle som var med utvidet sin horisont. En dagtemperatur på rundt 30 grader, god mat på svært rimelige spisesteder, og et par besøk på fine badestrender var også med å berike turen.

Nedenfor er en del bilder fra kull-96 sin tur til Albania 27. august til 5. september 2011.

Ungdomstrinnet startet med ei sporløype som Lars hadde lagd, med spørsmål fra årets tema - Navnet Jesus

2. klasse ved Friskolen har hatt en leselystaksjon i 3 uker. De har fylt ut “leseroboter” for hver bok de har lest i perioden. Vi hadde opptelling ved avslutningen av aksjonen og til sammen hadde 2. klasse lest 78 bøker i perioden!

På bildet ser vi stolte andreklassinger som har blitt feiret med diplomutdeling til alle de ivrige leserne. På veggen bak elevene ser vi "leserobotene" de har fylt ut for hver bok. Heia 2. klasse!!

 Ungdomstrinnet startet med ei sporløype som Øyvind og Lars hadde lagd, med spørsmål fra årets tema - Navnet Jesus.

Den tradisjonelle nyttårsfesten for ungdomstrinnet gikk av stabelen 18. januar. Det var godt oppmøte og god stemning gjennom hele kvelden. Gymsalen var stilig pyntet med stjerner mot svart, og festdekkede bord med levende lys.

Men det som pyntet mest opp var alle de festkledde elevene i sine flotte kjoler og dresser. Kvelden besto av mye god mat, godt program med underholdning, taler og dans, og som vanlig ble alt avsluttet med et flott fyrverkeri.

7.kl. var på lav-tur i slutten av oktober. De gikk på jakt i de dype skoger rundt gapahuken vår på jakt etter kjente og ukjente lavarter.

Målet var å finne flest mulig ulike arter, og gjerne noen læreren ikke visste navnet på…

De hadde også med grillmat og koste seg rundt bålet.

Etter turen fikk elevene ta med seg sine lavarter hjem, og i lekse lagde de hver sine fine lavutstillinger som nå henger til utstilling i 7.kl. rommet.

Nedenfor er noen bilder fra turen i uteskole-skogen.

Elevene på småtrinnet samlet inn penger til noen hjelpeprosjekter på Filippinene før jul. Dermed var de med på å gi familien på bildet nytt gulv inne i huset sitt.

De hadde bare jordgulv før, noe som førte til at Melvin, som vi ser på bildet, fikk sår og betennelser under føttene sine. Nå er de veldig glade!

Familien fikk også vanntank, utedo, mat og klær. Det er supert å se at det nytter å hjelpe!

Nedenfor ser vi familien i Filippinene og det nye gulvet.

Ungdomsskoleelevene fikk et innblikk i hvordan det er å være kunstner og hvordan man produserer kunst. De hadde besøk av Aslaug Pernille Duwe som selv er kunster. Hun delte erfaringer fra sitt eget liv.

Etterpå tegnet de hverandre og ting Aslaug hadde satt opp.

Det var stor entisiasme blant elevene, og flere av elevene tegnet nydelige bilder.

Elevene på mellomtrinnet ble delt inn i fire grupper som rullerte på fire poster. På en post var det bokkafe. Der fikk elevene saft og kjeks og en kort innføring i Tintin, Asterix, Sprint, Viggo, Fantomet og Lucky Luck, før de fikk god tid til å fordype seg i tegneseriestripene på egenhånd.

Neste post var Poesikroken, der elevene skrev dikt som de limte opp på en stor plakat i gangen. På en av postene ble forfatter Kristian Kapelrud presentert. Både gjennom en filmsnutt og opplesing av en av bøkene hans som handler om Alfabetania fikk elevene en fargerik presentasjon.

Siste post handlet om å lage en fortelling. Her lagde elevene hver sin setning til en felles historie, og de fikk lage hver sine fortellinger på slutten.  

Elisabeth, Adrian og Sindre representerte 10.klasse og de klarte seg bra. De fikk hver sin t-skjorte for innsatsen.

 KlasseQuizen kan høres på NRK HOPs ettermiddagssending torsdag  22.nov mellom kl 1400-1700.

Disse tre klarte 12 av 12 poeng. HURRA!!

 Se også Facebooksidene http://www.facebook.com/klassequizen

Og NRKs egen sider NRK Hedmark og Oppland

NRKs KlasseQuiz-sider

 

Vi kom opp til Raubergstulen (1070 moh) torsdag ettermiddag i øsende, pøsende regnvær. Når vi gikk ut av bussen sluttet det å regne, og sola tittet frem! Vi satte opp telt som vi overnattet i fra torsdag til fredag. På kvelden var det grilling og elevene koste seg i det strålende været.

Fredag morgen pakket vi teltleiren og tok bussen opp til Juvasshytta (1844 moh). Herfra ble vi guidet videre oppover i fjellheimen. Vi gikk over steiner og snødekte områder, før vi etter vel en time, kom frem til Styggbreen. Her koblet vi oss sammen i tau, før vi vandret videre en time over breen. Noen sprekker så vi underveis, til glede og skrekkblandet fryd, for noen elever.

Foran oss reiste Galdhøpiggen seg, med sine 2469 meter. Den var rammet inn av en knallblå himmel. Et vakkert skue som nesten tok pusten fra oss!

Etter breen gikk alle muntert videre de neste 200 høydemetrene, og alle kom opp på toppen i løpet av 4,5 time. Der oppe var det knapt nok et vinddrag, og sola varmet oss.

Veien ned igjen gikk desto kjappere. Alle var nede i løpet av 3 timer. Slitne satte vi oss på bussen som fraktet oss hjem til Hedmarken.

Glade og slitne gikk vi hver til vårt med en visshet om at vi hadde vært på Nord-Europas høyeste fjell denne dagen!


Rett etter skolestart dro 7.klasse på skoletur til Nordtun, som er Ungdom i Oppdrags base i Nordland. Vi hadde noen fantastiske dager sammen: En formiddag i Trondheim med omvisning i Nidarosdomen, og reise med Hurtigruta videre nordover. På Nordtun studerte vi  livet i fjæra, vi padlet ut til en holme og var på fisketur. En dag gikk turen til Svartisen/Engabreen med vandring gjennom isvann! En annen dag besteg vi  Risnestind i strålende sol! Høydepunktet for de fleste var dagen da vi vandret i grotter og gikk ned over Rallartrappene.

Torsdag 13. september var småtrinnet og mellomtrinnet på aktivitetsdag på Løten stadion i strålende vær.

Alle løp 60 m, kastet liten ball, hoppet lengde og kastet presisjonskast med erteposer i rokkeringer.
Stor innsats fra alle, og mye moro.
Etter aktivitetene på idrettsbanen, lunsj i gressbakken og frilek lekte 1. og 2. klasse ringleker og 3. og 4. klasse «Capture the ball».

 
Mellomtrinnet hadde egen fotballturnering i tillegg til friidrettsøvelser. Se bilder nederst på siden.


Ingrid noterte resultater for første klasse


Fin gjen fra andre klasse

Full fart


Vi tester ut nytt opplegg for å vise bildeserier her:

En forventningsfull gjeng reiste med buss til Stockholm for å ta båt til Riga i Latvia. Videre gikk turen til byen Saldus som ligger midt i landet. Her bodde vi på St.Gregory-skolen som er et misjonssenter som utdanner misjonærer og prester.

Vi startet med et oppussingsprosjekt hos en fattig familie. De har ei lita leilighet hvor det ene rommet skulle bli soverom for ei 14 år gammel jente. Hele klassen var enige i at de ville bruke ca 2000,- for å pusse opp rommet hennes. Innkjøp ble gjort og voksne og elever satte i gang med å skru opp gipsplater på veggene, og male vegger og tak og et skap som sto i rommet. Mot slutten av uka ble gardiner og noe andre pynteting kjøpt inn for å ha på rommet. Elevene fikk en god opplevelse av å ha hjulpet familien og spesielt jenta med dette prosjektet. Rommet gikk ifra å være et mørkt ot trist rom, til et lyst og lyserosa jenterom.

Elevene var flere av dagene på hjemmebesøk hos fattige familier. De reiste sammen med en latvisk tolk og fikk snakket med dem om Gud, og levert en matpose til familien. Men det som gjorde like sterkt inntrykk var besøk på et Dagsenter for barn og ungdom. Her kom det barn fra fattige familier, og elevene lekte og koste seg med ballongdyr og ansiktsmaling. Her var det mange hjerter som fikk kontakt med hverandre. Vi kom oss nesten ikke derifra!

To ungdomsskoler fikk besøk av klassen, hvor elevene viste to dramaer om hvem Gud er, og de sang en sang og presenterte Norge og skolen. Noen av elevene fikk god kontakt, og facebook blir nok et fora som flere møtes igjen på.

Vi besøkte Liepaja, en by på vestkysten, hvor UiO har et senter som brukes som kunstskole for barn i byen. Vi fikk se lokalene og snakket med UiO-erne som driver stedet.

Elevene var også litt turister. Riga ble besøkt, og det ble en lang guidet tur på Okkupasjonsmuseet. Latvias historie er veldig spesiell, og vært en studie i seg selv! Ellers ble Gamlebyen bivånet, og shoppingsentrene fikk noen hyppige besøk av elevene.

Med utmerket hjelp fra Torstein og Hæge fra Mission Adventure UiO Grimerud, og Rune fra Sirdalsbussen, ble dette en uforglemmelig tur for oss alle.

oppussing